Založ si blog

Je 12 miliónov sk (398 327, 02 €) viac, ako „70“ miliónov Sk (2 323754, 32 €) ? za takmer to isté obdobie? ?

                               Je 12 miliónov sk (398 327,02 €) viac, ako „70“ miliónov Sk (2 323

                                                    754,32 €) ??  Takmer za také isté obdobie ? 

 

        Z ekonomického hľadiska, vo veci, uskutočnenej kúpy klubu, kúpy pozemkov, výstavby domu smútku,  úpravy miestnych komunikácií, čiastočná výstavba vodovodu, zabezpečenia projektu – ov, a ostatných menších výdajov,  výlučne z obecných prostriedkov, by sa dalo povedať, že je to neomylná pravda. Ale nech každý posúdi sám, z nižšie uvedeného textu.                

Bloger cudzinec, vo svojom blogu dňa 29.novembra. 2016, vyslovil  otázku hneď v druhom kratučkom odstavci, KDE KONČIA naše dane a poplatky. Týmto problémom i riešením sa zväčša venujem a popisujem vo svojich blogoch. Takmer s istotou môžem povedať, že v bezodnej studni, alebo ináč, v rukách podvodníkov. Netvrdím, že pre  pozastavenie tohto toku, sú moje návrhy riešení ideálne, ale aspoň nejaké poznajúc problematiku, na základe výkonu funkcie predsedu MNV a starostu. Na túto skutočnosť chcem poukázať aj týmto blogom.

Čo myslíte, Vážení p. blogeri a diskutujúci iPravdy? Hlúpa otázka už v samotnom názve, že? Aj negramotný vie, že sedem je viac ako jeden. Asi Vás v prvom rade napadne, že autor tohto príspevku je blázon, hlupák a pod., keď také čosi vysloví. Možno, ani nie ste tak ďaleko od pravdy. Lebo, iba hlupák sa pusti do nerovného boja  s úradmi, zvlášť, ak je výsledok vopred známy. K takejto činnosti a výsledku : LEONARDO da VINCI v Úvahách hovorí:

        Ak sa naučíš rozoznať pravdu od klamstiev, budeš sa usilovať len o to, čo je možné a zaslepený nevedomosťou sa nebudeš púšťať do podujatí vopred odsúdených na neúspech. Ušetríš si sklamanie a smútok. Skutočne, je to veľmi veľké sklamanie, a ešte väčší smútok zo zlých rozhodnutí, a ešte horších, absolútne zbytočných ekonomických výdajov (neefektívne a absolútne zbytočné  drobné stavby).

Naviac, ak taký výsledok sa mohol predvídať už po vyjadrení prokuratúry k Petícií. O argumentoch pri výsluchu ani nehovoriac. Orgány činné v trestnom konaní, všelijakým zdôvodnením v uznesení,  len nie objektívnym,  trestnú činnosť zatĺkajú akoby sa nestála, aj so zlým hospodárením s majetkom a financiami! Ale, človek znalý spoločenských pomerov v oblasti samosprávy, by povedal, že je také aj riadenie „demokratickej“ spoločnosti! Lebo, z hľadiska investovania do majetku obce a jeho nadobúdania, nakladania s financiami je to v skutočnosti neomylná PRAVDA. Dotýka sa zlého investovania financií vlastného rozpočtu, ale i dotácií jednotlivých fondov, i EÚ. Už samotný názov článku napovedá, že v tých financiách, čosi nie je v poriadku. Hlavne, ak sa z nepomerne oveľa menšej sumy, urobí oveľa viac, i nadobudne majetok obce v nepomerne vyššej čiastke, ako z tej veľkej. V konkrétnosti to vyzerá tak, že z malej sumy bolo investovaných okolo 50%, t.j. 6 mil. z 12-tich (Sk) v rokoch 1990 – 2002. Z tej väčšej sa investovalo okolo 1 %, možno o čosi viac, asi tak okolo 700 000 Sk, (23 235, 74 € ) za roky 2003 – 2017 a možno v priemere ani nie. Posudzujem tak na základe počtu a náročnosti stavieb na fin. prostriedky. Preto v konečnom dôsledku zostáva zodpovedať, kde sa podelo povedzme 49% finančných prostriedkov z toho vyššieho čísla, čo vyjadrené v Sk znamená okolo 70 mil. Sk ( 2 323 574,32 €) za 16 rokov. To nehovorím, resp. neporovnávam  druhú časť rozpočtu – platy zamestnancov a prevádzkové náklady, ktoré tvoria druhú možno neprimeranú a neoprávnenú  polovicu. Nehovoriac o predaji obecného majetku a zavedenia poplatkov, za užívanie priestorov pre vlastných občanov, na 3 hodiny, až nehorázne, ktoré rozpočet zvýšili oproti predchádzajúcim rokom (1990 -2003).  Za tie roky, a za tie milióny, ani jedná jediná miliónová stavba za obecné (prečo),  ale zato drobné, naviac, s hlúpymi riešeniami, viaceré, o tom však možno neskoršie.  Odpoveď na jednotlivé otázky, je asi pre obec, starostku i obecné zastupiteľstvo veľmi ťažká, lebo dosiaľ príspevky k tejto problematike v Obecných novinách neboli zverejnené, ani inak sa s odpoveďou neobťažovali. Nech je to v skutočnosti s tými financiami akokoľvek, viac, či menej , niekto by to preveriť mal, spolu s trestnou činnosťou !!! Ale k tomu, by sme mali mať seriózne úrady, čestných a zodpovedných pracovníkov úradov.

K tomu všetkému, by spoločnosť mala mať adekvátnu právomoc, a nepodplatiteľný úrad zameraný na kontrolnú činnosť všetkých financií, zvlášť opodstatnenosti dotácií, či samosprávy, št. úradov, alebo aj podnikateľov. To však na našom „demokratickom“ Slovensku (vlády ľudu) je asi neznámym pojmom. NKÚ nemá na to kapacity, ani poverenie, ako vyplýva z listov. Pri tomto konštatovaní vychádzam z písomnej dokumentácie. Lebo o zlom hospodárení a trestnej činnosti obce vedia: Vyšetrovateľ OR PZ, Riaditeľ OR PZ, Okresná prokuratúra, Krajská prokuratúra, Generálna prokuratúra, Ministerstvo spravodlivosti, Ministerstvo vnútra, Ministerstvo financií, Ministerstvo kultúry, Národný kontrolný úrad, kanc. Prezidenta PZ, Národná rada SR, kancelária p. Predsedu vlády, i p. Prezidenta. Nič nerobenie v tejto veci, sa dotýka aj 2 občianskych združení (mimovládok), a 6 médií (3+3). Všetci spoločne, rôznou zainteresovanosťou, sa v podstate podieľajú na neriešení zákonnosti, spravodlivosti, premlčania spáchaných trestných skutkov.

Niektoré štátne orgány, boli vo veci upovedomené viackrát. Napriek tomu výsledok sa rovná nule. To nehovorím o skutočnosti, ak sa trestná činnosť podvodu i samotný podvod ukonči : cit. PREMLČANÉ !!! A takýto dokázateľný podvod  p r e t r v a v a !! Akoby sa nič nestalo. Že sú poškodení občania, čo na tom, nevadí, ani skutočnosť porušenia Ústavy SR, veď žijeme v (ne)právnom štáte, a absolútnom (ne)poriadku. V štáte, kde nikto za nič nezodpovedá!!! Ale máme demokraciu = vládu ľudu. No nevládne ľud, ale prospechári, podvodníci, zlodeji, privatizeri a možno aj hlupáci. Pri tomto, či týchto problémoch, nemožno uprieť snahu o riešenie kancelárií bývalého predsedu vlády R. Fica, a bývalého prezidenta I. Gašparoviča. Všetka ich snaha, sa však zastavila  v prvom prípade u 1. námestníka Generálnej prokuratúry a v druhom na Krajskej  prokuratúre. Tá (KP) asi rozhoduje na základe signálu JPP (jedná pani povedala), v konkrétnosti: „ p. Právnička samosprávneho kraja povedala..“, bez overenia písomnosti k danej problematike!!! Stačí povedať, nezáleží na usvedčujúcich písomnostiach z podvodu !!!

MARCUS AURELIUS ANTONIUS v Hovoroch so sebou hovorí:

       Aj ten sa často dopúšťa bezprávia , kto niečo nerobí (Štátne úrady), nielen ten kto  niečo robí (podvodníci). Podobne sa dopúšťajú nezákonnosti, lebo nerobia to, čo majú!!!

        Čo na takúto skutočnosť, povedia naše vymenované inštitúcie, či orgány??? Veď na základe nášho právneho poriadku, je aj nečinnosťou konaná trestná činnosť.

V súčasnosti sa skončil boj o kreslo predsedu vlády, ministra vnútra, už aj o prezidenta policajného zboru. Je to boj voči osobám, ústavným činiteľov, riadiacim pracovníkom, pre spoločnosť významných inštitúcií. Týmito protestmi sa dosiahol úspech opozície (protestujúcich), odvolanie pp. Fica , Kaliňaka, Gašpara a na hľadačiku, či muške, bol i minister Lajčak.  Čo sa týmto krokom opozície ale dosiahne, resp. dosiahlo??? Zmena  mien a nič viac!!!! Znamená to asi toľko, akoby sme v šachu vymenili strelca za strelca, kráľa za kráľa na to isté pole, čo v žiadnom prípade nezmení pozíciu hry. Také hry sa hrajú aj v súčasnej politike, aj organizátormi Za slušné Slovensko. Ináč povedané, odstránil sa „maličký“, aj keď významný vrchol  pyramídy, pričom samotný problém zostane spoločnosť otravovať ďalej.  Novým menom, funkcionárom, na poste predsedu vlády, ministra, a ďalších sa možno čosi vylepší,  alebo ešte viac zhorší. Nič nie je isté.  Nemožno veriť ani prázdnym slovám protestujúcich, zvlášť vykrikujúcich z tribúny, ako napr. p.p. Richard Stanke, Táňa Pauhofová, František Oravec, prekvapil ma Mariám Leško,  a ďalší ako i dáv žiadajúci výmenu figúrok, voľby, skôr takéto požiadavky považovať za totálnu hlúposť, lebo nimi sa nič k lepšiemu nezmení !!!

Vyjadrené číslom, odstráni sa možno ani nie 1% z celkového problému, či problémov, pričom takmer celá tá pyramída, z vrcholu až po samu základňu zostane neporušená. Celá opozícia si bude blahoželať k úspechu, lebo dosiahli želané odvolania. Aký to významný krok v živote spoločnosti, napriek tomu, že v celkovom probléme sa odstránila iba „jedná“ malička a naviac nepodstatná časť, možno chybný krok jedinca. Základný problém okrádania spoločnosti, a tým aj občanov, možno viac  ako v 99% zostáva naďalej nevyriešený.  Zdá sa, že nie je problémom podvádzanie, či okrádanie spoločnosti, občanov, ale samotná osoba, lebo „podvádzala“, aj keď nebolo dokázané, že porušila zákon, a namiesto nej je potrebné dosadiť niekoho iného, vyhovujúcejšieho pre „rebelantov“. Vyšším cieľom je poškodiť niektorú politickú stranu, alebo súčasnú koalíciu, a dosiahnuť iný pomer síl v spoločnosti.

Cieľ síce pekný, „možno aj spravodlivý“, ale ako uveriť v potrebnosť zmeny, keď v čele protestov stoja takí istý ľudia, ak nie horší, s pochybným charakterom. Ako uveriť pp. Matovičovi, Súlikovi, Lipšicovi, Galkovi, Suchánkovi, Poliačkovi, Hlinovi, a najnovšie poslankyniam za SaS, a ďalším s prepáčením exotov, exibicionistov, ktorým ide iba o odvolanie, a nie o zmenu systému, zabráneniu, tej rozkrádajúcej základne a nadstavby spomínanej pyramídy??? Dalo by sa pochybovať i z hľadiska toho, čo urobili doposiaľ  ako funkcionári, ministri, či poslanci NR SR, vo veci odstránenia poškodzovania spoločnosti a tým aj občanov ako celku!! Ak nič, alebo takmer nič, ako funkcionári na rôznych postoch spoločnosti, sú takými istými  podvodníkmi, zlodejmi, ak nie väčšími, ako tí, ktorých chcú odvolať, resp. odvolali!!! Systémovú  a zákonnú zmenu, asi nemôžu žiadať, lebo by sa dostali možno aj sami do vlastne vytvorenej pasce!!!

Čo povedať na záver? Snáď iba vysloviť pochybnosť. Ak sa takto hospodári na 90% obcí a miest, úradov a komisií, ďalších podnikov či inštitúcií, niet sa čo čudovať, že nanič nie sú peniaze! V jednej duplicitnej veci, absolútne zbytočného vyhodenia peňazí, mi funkcionárka obce, starostka, povedala: šak iba 10 tisíc Sk.!! Pri nedostatku peňazí??? A koľko takých zbytočnosti sa urobilo??? Len u nás, v našej obci!  A čo celok, spoločnosť? Myslím si, že naša spoločnosť, ak takto hospodári už roky (27), môže to predstavovať neskutočnú sumu, možno milióny  či miliardy v SK (sta milióny €), ak nie ešte viac! Preto spomínam tú pomyselnú pyramídu, odvolávanie funkcionárov pochybnými ľuďmi s organizovaním protestov pri BONAPARTE, i za slušné Slovensko, a pod.

V odstraňovaní zlodejstva, nám pomôže iba zmena štruktúry úradov, systému riadenia, kontroly hospodárenia, s nekompromisným vyžadovaním zodpovednosti na každom poste, či funkcií!!!

          Ak sa v týchto, a podobných  otázkach nič nezmení, je zbytočne oplakávať nízke platy učiteľov, sestričiek, nízke dôchodky, organizovať protesty  a pod. Naviac, je absolútne nevhodný a zbytočný protest pred Bonaparte, i na Námestí SNP , aj s ich organizovaním v jednotlivých mestách, i v súčasnosti, vraj za slušnosť. Aký to boj za slušnosť, ak sa požaduje iba odstúpenie, nie zmena systému riadenia spoločnosti, odstránenie zlodejstva! Opakovane tvrdím, že bez veľkých systémových zmien, kontroly majetkov, zefektívnenie hospodárenia s majetkom a financiami, na všetkých úsekoch nášho života, sa žiadne zlepšenie  v spoločnosti nedosiahne!!!  

Takéto protesty, za takýchto okolnosti, sa podľa môjho názoru javia, s prepáčením, ako protesty bandy hlupákov! A to z dôvodu, že „INTELIGENTI“ neprotestujú vo všeobecné ozdravenie spoločnosti, ale iba pre  niečie (politické strany), alebo svoje zvýhodnenie. Systémom „JA“ a nikto viac, ostatné nás inteligentov (viď vyjadrenie poslankyne za SaS p. Ciganíkovej)  nezaujíma.!!! Problémy sa neriešia, iba sa kydá špina na jednotlivcov, často bezdôvodne, nehovoriac o relevantných dôkazoch !!!

 

Michal Maťaš

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85097x
Priemerná čítanosť článkov: 2745x

Autor blogu

Kategórie