Založ si blog

Nie je EUROPAN, ako europan, ani OBČAN, ako občan !

Nie je Europan, ako europan, ani Občan, ako občan !

 

Že prečo? Lebo neexistuje medzi nimi rovnosť. Nežijú z rôznych dôvodov v rovnakých, ale umelo, či účelovo vytvorených podmienkach. V prvom prípade  pána ex premiéra Fica rozčúlila otázka dodávky druhotriednych potravín zo západu, do našich potravinových článkov, oproti iným, hlavne západným krajinám, ale v tej istej cenovej relácií. Rozhorčenie, z takého postupu Európskych inštitúcií, možno hodnotiť ako oprávnene. Avšak, po odhalení a zverejnení tejto skutočnosti, rozhorčila nielen jeho ale i občanov. Súčasne si položil otázku, prečo by naši občania Slovenskej republiky, mali  byť druhotriednymi požívateľmi, v podstate nekvalitných, alebo menej kvalitných potravín. Od toho času, zistenia tejto skutočnosti, sa pravidelnejšie kontroluje kvalita dodávaných surovín či potravín. Za tento postoj a zabezpečenie, pravidelnej kontroly si zaslúži poďakovanie, pochvalu či uznanie, ako i za oživenie aktivity k tomu účelu zriadených kontrolných orgánov.

Ak je to tak v našej EÚ, a nielen v oblasti potravinového zabezpečenia, dávam si otázku, ako je to v našej spoločnosti, Slovenskej republike? Nedelí politický systém, jeho organizačná štruktúra, občanov do kategórií? Ak áno do koľkých? Áno, delíme už od roku 1990, ešte do viacerých tried ako Európa, na základe zákonov, smerníc, či jednoducho pokynov! A to aj napriek tomu, že Ústava SR v účinnosti z 20.7.2004, článku 12, odst. 1 hovorí: Ľudia sú slobodní a ROVNÍ v dôstojnosti i v PRÁVACH. Základné PRÁVA a  slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.  Čl. 2 základné práva a slobody sa zaručujú…. Čl. 4 Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na PRÁVACH ….. Nuž v skutočnosti neviem, či správne tejto našej  Ústave, týmto slovám  rozumiem. Zdá sa mi, že na základe poskytovania „dotácie štátu, obciam“ dochádza k jej porušeniu a to tak, že občan obce, nie je ako občan obce a hlavne mesta, čim je toto základné ústavné právo rovnosti, porušené. Na základe  smernice, alebo zákona (o Obecnom zriadení) pri poskytovaní dotácie obciam a mestám z rozpočtu štátu (dani), delíme občanov, zdá sami až do 5 kategórií. Aj keď všetky konkrétne kategórie a koeficienty z pamäte vypadli, a v písomnostiach sa mi nechce prehrabávať, uvediem ich aspoň z časti, ako mi utkvelí v pamäti: 1) obce do 500 obyv. koef. asi 08,  2.) 501 – 1000  obyv., koef. 1, 3.) 1001 – asi do 10.000 obyv. koef 3, a poslednou kategóriu sú mesta Bratislava a Košice, koef. asi 5. Ináč, ak obec na  občana od  501 – 1000 obyv.  dostala 1000sk (v prepočte 33,19 eur) na občana a  rok, Bratislava a Košice dostali 5 x viac, konkrétne 5 000 sk. (v prepočte 165,96 eur).  Domnievam sa, že rozdielnosť v dotáciách je aj na základe počtu obyvateľov miest a obcí na 1 km2. Ak sa o čosi viac financií poskytuje aj pre menšiny, či národnosti, v prepočte na občana (čosi naviac mimo uvedeného), z rôznych dôvodov, čo osobne „nepredpokladám“, ale ani neverím, tým by sa nožnice v nerovnosti pred zákonom, Ústavou, ktorá rovnosť zaručuje, o to viac otvorili.  Ak k tomu prirátame ešte aj stimuly investorom v ZSK, a neskôr daň za zastavanú plochu obciam a mestám, získaný majetok od štátu, tak o Ústavnej rovnosti, môžu obce a občania stredného a východného kraja  iba snívať. Naviac, ak k tomu pridáme autonomnosť riadenia, so všetkým čo s tým súvisí, zostáva sa už iba pýtať, ako sa hospodári s finančnými prostriedkami?  So všetkou úprimnosťou sa priznám, že rad by som dostal odpoveď od investigatívnych novinárov, ako to, že za 27 rokov tohto kapitalistického systému na také skutočnosti neprišli ??? Podobne, rád by som poznal názory toho množstva protestujúcich na námestiach, a hlavne komentujúcich na tribúnach, k takejto spravodlivosti !!! Preto nie Fico, Kaliňak, Gašpar, ale systém, už od zrodenia Slovenského kapitalizmu!!!

      Po roku 2003, došlo k zmene financovania obcí tým, že došlo k zvýšeniu rozpočtov, podľa informácie o 400% (v SK), podľa uvedenej kategorizácie,  ale prepočítavaná podľa zmenených  (kritérií) koeficientov.

Tu treba hľadať príčinu, prečo obce s malým počtom obyvateľov, nemajú dostatok finančných prostriedkov, ani na tie najzákladnejšie potreby (kanceláriu, kúrenie, starostu na polovičný úväzok, resp. pracovníčku, a pod.) !!!! Naviac, roky , rokúce, niet toho, kto by im pomohol, z toho finančného marazmu. Každý kričí, nemáme peniaze. Najhoršie na tom je , že aj Ministerstvo financií (platy,  zdravotníctvo, školstvo, cesty, diaľnice, ekológia a pod.) !!! Skrátka, kde niet, ani čert neberie! Ale naozaj nie sú peniaze? A prečo?? Niekde obce zriadili nové dane, alebo zvýšili iné, a niektoré mesta dane znižujú, čím sa rozdiel medzi občanmi zväčšuje, nehovoriac ešte aj o platových pomeroch. A už vôbec nie, aby mali prácu vo svojej blízkosti – okrese, Kraji!

      To všetko, len potvrdzuje, že nie je občan, ako občan !!!  A Ústava SR ? Fuj, radšej nespomínať. !!! Vyľudňovanie obcí spôsobil a spôsobuje kapitalistický systém po roku 1989. Ináč povedané, svojím anarchistickým poriadkom v riadení spoločnosti, čo trvá do súčasnosti !!! Zdá sa, akoby z toho nebolo východisko, lebo naším všetkým predstaviteľom tento systém vyhovuje. To potvrdzuje aj kritika  opozičníkov, lebo Fico, Kaliňak, Gašpar, a vo svetovom meradle  lebo Putin,  a pod., a už vôbec nie Kiska, Matovič, Sulik, Bútora, Galko, Remišová, Blahová , p. Šebej, a USA.   Prečo ???  

       Na základe neveľkých skúsenosti, ako radový občan,  si myslím, že kto tento KAPITALISTICKÝ systém vychvaľuje, napríklad v blogoch a v diskusiách i Pravdy, či v ostatných médiách, je totálny hlupák. Ak má k tomu ešte aj akademický titul, myslím, že  je titulovaný hlupák !!! To isté si myslím, aj o tých, ktorí na bývalom režime nenachádzajú ani štipku dobrého. Pravda, nebolo všetko OK, hlavne v 50 rokoch, zväčša v ich začiatku. Neskôr bolo viac dobrého ako zlého, čo v súčasnosti, aj po „27“ rokoch fungovania kapitalistického systému, je to opačne, viac zlého ako dobrého !!!  A čoho sa ešte v budúcnosti dočkáme? Predstavte si, že by komunisti mali takú istú štartovaciu čiaru, povedzme v roku 1950, po vojne, ako mali kapitalisti v roku 1990.  Položme si otázku, v čom je zásadný rozdiel, i ako sme sa mali mať za pravdivého, spravodlivého,  kapitalizmu, a ako sa vo väčšine  máme. Jedni budovali, iní to všetko popredali, rozkradli, pričom všetky peniaze z predaja zmizli asi v čiernej diere. Takéto gazdovanie spôsobilo chudobu väčšiny občanov, a z veľkej časti  bezdomovectvo.

Ak by bol dobrý systém riadenia spoločnosti, seriózne uplatňovanie zákona, vládla pravda a spravodlivosť, nemohol by zlodej ukazovať na zlodeja že kradne, a už vôbec nie, podozrievať možno čestného občana, či funkcionára, bez relevantných, nevyvrátiteľných dôkazov (viď. Matovič – Fico – Belíze). Nebola by vynášaná kolektívna vina viď pekný, či čistý deň, alebo ako sa volá.

Že je zlý systém riadenia spoločnosti, chcem poukázať vo svojich blogoch, a tie podoprieť písomnosťami jednotlivých úradov. Najzákladnejšou otázkou je,: ako sa v tomto kapitalistickom systéme hospodári s financiami a majetkom, od  prezidentskej kancelárie, štátnych úradov, až po najposlednejšiu obec. Dokážem si predstaviť, že každý, resp. veľká väčšina občanov sa vyjadrí záporne. Ale, kto by chcel odpovedať kladne, nech to dokáže počtom štátnych kontrol jednotlivých úsekov, s výsledkom kontroly a prijatými opatreniami. Ja môžem jednoznačne prehlásiť, že kladný výsledok šetrenia, zlého hospodárenia (dokonca hlúpeho), podvodov, trestnej činnosti, prostredníctvom štátnych úradov, niektorých občianskych združení (3) – mimovládok, médií, som nedosiahol !!!  Mám iba kopu písomnosti, ktoré poukazujú na zlý systém riadenia, kontrolnej činnosti, absolútnej nezodpovednosti štátnych zamestnancov,  samosprávy, nezáujmu, pri ktorých výsledný pozitívny efekt, v právach i financiách, utiekol  nevedno kam, v dôsledku nezodpovedného výkonu !!!

Dnes už nikto nedokáže, dokonca si myslím, že ani nikto nemal a nemá záujem dokázať, koľko finančných prostriedkov (za 27 r.) šlo na zbytočnosti, nezmyselné hlúposti, boli vynaložené absolútne neefektívne, zbytočne, zlodejstvo, nehovoriac o postavených stavbách a ich zbúraní, nezmyselné zmeny projektov a tak podobne.  Kde zostala dobrá a účinná riadiaca a organizačná práca, spolu so zodpovednosťou, financovaním, po celú tu dobu ???

To nie jednotlivec (Fico, atď.), ale systém so zlou organizačnou štruktúrou, zodpovednosťou vlády, pracovníkov ministerstiev, poslancov  NR SR,  štátnych orgánov, samosprávy,  a rôznych komisií a tak podobne. Tí všetci, sú za tú anarchiu zodpovední, nevynímajúc opozičných poslancov a ich politické (rodinné) strany. Systém dovoľuje (v rozpore so zákonmi a Ústavou), jednotlivci to využívajú !!! A ľud trpí, pre ich hlúposti, nezodpovednosť, cirkusové vystúpenia (Matovič a spol.)  !!!  A vraj demokracia (ľudovláda, resp. vláda ľudu), v podstate niekoľko (100) násobne horšia ako v socializme, ak vôbec, v súčasnosti okrem volieb, nejaká je. Ak sa podporuje zlodejstvo s hlúposťou, tak to potom aj vyzerá , niet inej možnosti, ako iba konštatovať,  niet peňazí,!!!  Niekedy, za oných čias, ak sa dobre pamätám, sa podstatne menšie rozdiely odôvodňovali hrdosťou na okresne, krajské, a hlavné mesto, a dnes ???  Čo však pri nerovnosti občanov a Ústavou ??? Čo a ako zaručuje? Podľa vyššie uvedených kritérií, sa odvádzajú aj odvody, do štátnej pokladnice ??? Myslím že nie . Pri týchto odvodoch, platí jednoznačne zákon, bez výnimky,  a hotovo !!!    

         A čo robí Slušné Slovensko ? Iba demonštrácie, organizuje zhromaždenia občanov, s cieľom odvolania niekomu nepohodlných funkcionárov???!!!  Ako, sa na tej slušnosti a spravodlivosti samo podieľa ?? Iba vybľakovanie z tribúny, či davu pod tribúnou, vopred pripravenými transparetmi, za odvolanie toho, či onoho funkcionára,  rozhodne nepostačuje !!! Nie je to systémový krok. Nech je na tej tribúne, akokoľvek dobrý herec (nehovoriac o neschopných), „schopný opozičník, či mimovládkar (s titulom, či bez)“ nič to nemení na skutočnosti hlúpych, zbytočných, neefektívnych požiadavkách.   Preto, všetci účastníci týchto zhromaždení, by si mali vstúpiť do svedomia, a zamyslieť sa nad takouto činnosťou, a jej užitočnosťou pre spoločnosť, a hlavne všetkých občanov bez rozdielu!!!                                                                                                                                                                                                            

 

Michal Maťaš

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85029x
Priemerná čítanosť článkov: 2743x

Autor blogu

Kategórie