Založ si blog

Občan, ľud, národ, spoločnosť

 

                Ako som už písal v inom blogu, a inak odôvodňoval písanie blogov, podnecuje ma k tomu aj neserióznosť politiky, a politikov, veľkej či malej. Ale najviac zo všetkého neobjektívnosť časti blogerov, a hlavne diskutérov, ktorí dokážu zdvihnúť adrenalín nadávaním, hanobením oponentov, bez hodnoverného zdôvodnenia, popisu konkrétnych udalosti, znalosti organizácie a organizačnej štruktúry, logického prístupu k danej problematike (agresia RF). Tí, ktorí všetky problémy hádžu do jedného vreca, na základe politických strán, alebo jednotlivcov, vodcov týchto strán, pričom základná podstata problémov spoločnosti, zostáva mimo záujmu. Niektorým postačuje sloboda slová, iným pohybu, ďalším vierovyznanie, či inej „osobnej“ požiadavky.  Zabúdajú na skutočný význam slova demokracia! Nemyslím, že týmito osobnými požiadavkami, je naplnený základný princíp toho slova, v preklade znamenajúceho vládu ľudu, alebo ľudovládu.

       V skutočnosti, v reálnom a praktickom živote, tento občan, ľud, v tomto našom súčasnom kapitalistickom svete, nevládne ani v takom rozsahu, ako za bývalého režimu – socializmu, možno ani nie z „jednej desatiny“. Bývalý systém, niektorými blogujúcimi a diskutujúcimi, je  nie celkom oprávnene nazývaný ako totalitný a KOMUNISTICKÝ. Nuž ale nedbám, nech tak bude, každému podľa jeho skúsenosti, názoru, prežitých udalosti. Pritom sa žiada položiť otázku, aký je potom ten súčasný??? Ktorý je o poznanie, podstatne, oveľa, oveľa horší, vo vzťahu k občanovi, ľudu, národu, spoločnosti ako celku, po každej stránke, samé zavádzanie a podvody. To potvrdzujú porovnaním aj samotné zákonné ustanovenia, smernice, či iné dokumenty, nehovoriac o praktickej realizácií, rešpektovaní občanov, ich názorov pri riadení obci či spoločnosti. Aj preto, v tejto našej spoločnosti vládne chaos, hlúposť,  neporiadok, úplatkárstvo, korupcia, trestná činnosť, ktoré sú naviac často neriešené, ale práve naopak, zámerne obchádzané, a tým skôr podporované, dokonca úradmi, ktorým to k dohľadu nad dodržiavaním zákonnosti patrí (to potvrdzuje pomerne bohatá dokumentácia)!!!

Nestačí nadávať na súčasnú (či tú bývalú) vládu zvlášť „ľavice“, či jej predsedu, lebo problém je oveľa, oveľa širší, na ktorom sa podieľali v podstate a vo väčšej miere predchádzajúce vlády, hlavne privatizáciou (krádežou) štátneho majetku, ale aj osobného vlastníctva občanov v rozpore s Ústavou SR (doklady, informácia občana, prevody majetku samy – sebe, s hrubým porušením vnútorných predpisov, stanov). K tomu vo veľkej miere prispela zmena organizačnej štruktúry, zníženie zodpovednosti riadiacich pracovníkov, až v totálnu nezodpovednosť, zmena zákonných ustanovení, spolu s neúčinnou kontrolnou činnosťou! Bez nej, serióznej kontrolnej činnosti, a riešením všetkých dokázateľných podvodov, sa ústavný stav a  spravodlivosť, nikdy nedosiahne!!!

Najmä však tá Dzurindová počas 8 rokov, nevynímajúc z toho Mečiarovu, či federálnu, ktoré tie nezmysly spustili. Aj laickým porovnaním, súčasná vláda po voľbách, tá  zlepenecka, či tá bývala, je tá najlepšia z tých „zlých“, prípadne v súčasnosti možných. Naprávať všetky krivdy, ktoré sa narobili po novembri 89, t. j. za „27 rokov“, alebo ich aspoň zastaviť, rozhodne požaduje menšiu, či väčšiu námahu, ale hlavne odvahu. Tá, však všetkým doterajším, aj tej ľavicovej vláde chýba.  Myslím si, že ani pri najlepšej vôli, bez pochopenia občanov, lekárov, zdravotných sestier, učiteľov, dôchodcov, a všetkých ostatných občanov to nepôjde. Domnievam sa, že ani  tá nová vláda, zlepenecka, či tá budúca, bez komplexného riešenia nedosiahne spokojnosť všetkých občanov a vrstiev spoločnosti, aj keď by mohla, aspoň pre veľkú väčšinu za určitých predpokladov. Myslím si aj to, že akýmikoľvek serióznymi riešeniami, určitá časť vždy zostane nespokojná viď protesty hneď po voľbách, činnosť mimovládnych organizácií, i reakcií podnikateľov. Bude spokojný neuspokojený opozičný politik, korupčník, podvodník, zlodej, členovia mimovládnych organizácií, ak sa im „šľapne“ na otlak? To asi ťažko! Dokazuje to aj dnešná,  zákerná, podvodná, hlúpa, povýšenecká  opozícia.

Roľník či záhradkár, ak chce dosiahnuť dobrú úrodu, musí pôdu dobré a správne pohnojiť, urobiť správnu orbu i prípravu pôdy. Počas rastu tej ktorej plodiny, ešte aj dobré a správne ju ošetrovať a bez strát ju aj pozbierať. V celom procese, musí zvoliť tie najsprávnejšie a najvhodnejšie prostriedky, lebo iba tak môže dosiahnuť dobrý výsledok, aj za zlých poveternostných podmienok.

Podobne by mali rozmýšľať a urobiť aj naši politici. Bez správneho, bezchybného „preorania celého systému riadenia, organizácie, štruktúry, zodpovednosti, kontrolnej činnosti, zákonných ustanovení, šetrenia všetkých preukázateľných podvodov“, skvalitnenie demokracie a spravodlivosť, a tým dobrý výsledok v spoločnosti, nedosiahnu ani za ďalšie desaťročie. Nezáležiac od politickej strany a formálnej deklarácie vzťahu k jednotlivým problémom. Naviac, nedá sa urobiť všetko a naraz. Hlavne nie, nejakým „majdanom“. Niekde sa  však začať musí!!! Nestačí  problém iba pomenovať, viniť niektorého z ústavných činiteľov, urobiť záväzok pre oči občanov, dôležitejšie je podľa záväzku, a zákonných ustanovení konať. Vo všetkých takýchto aktivitách, je najdôležitejšia konkrétna praktická činnosť, plán, či projekt vo všetkých systémových riešeniach. Nestačí vyriešiť zdravotné sestričky a ponechať učiteľov, dôchodcov či iné skupiny. Domnievam sa, že najnutnejšia záležitosť tejto spoločnosti zostáva v riešení finančných otázok samosprávnych orgánov, štátnych úradov, organizácií, občianskych, či iných združení, i poskytovaných dotácií so serióznou kontrolou ich využitia a pod., hlavne, celú oblasť hospodárenia so zvereným majetkom a financiami. V tejto oblasti  hospodárenia sú najväčšie nedostatky, počnúc začiatkom kapitalistickej demokracie, trvajúce do dnešných dní, s charakteristickým a postupným nárastom zlého hospodárenia, čo umožňuje zlá kontrolná činnosť, i zlé neadekvátne šetrenie trestnej činnosti (na konkrétne problémy poukážem v niektorom ďalšom blogu).  Nepomáha sa spoločnosti, radovým občanom, ale zväčša, a najčastejšie iba hlupákom a podvodníkom (dokumentácia), čo je chybou systému.

Argumenty týchto dokázateľných skutočnosti, chybných krokov, nechcú počuť naši menší, či väčší politici, ale ani naše média. V praktickom politickom živote, o takýchto problémoch, dosiaľ, nebolo počuť ani zo strany našej cirkusantskej opozície, o návrhoch na riešenie ani nehovoriac. Nehodí sa to do ich politickej činnosti, lebo sa z toho nedá vytĺcť taký politický kapitál, ako keď obvinia niektorého politika vlády, či oprávnene, alebo častejšie bezdôvodne (lebo Fico), určite však bez nespochybniteľných dôkazných skutočnosti, či materiálov.

Nezáleží im na ľuďoch, iba vlastnej prezentácií,  získania politických bodov, skrývajúc sa za občana a ľud tejto spoločnosti!!! Ten má právo byť informovaní, čo je pravda, ale pritom Tí krikľúni, zabúdajú na vlastnú stranu, či mimovládnu organizáciu, o ktorej financiách by národ mal byť taktiež informovaný! Či ??? Tí, alebo Tie organizácie, poukazujúce na nehospodárnosť, či podvod iných, by v prvom rade mali preukázať vlastné bezchybné hospodárenie s financiami a majetkom, a tým dokázať vlastnú bezúhonnosť, prospešnosť spoločnosti ako celku! Iba tak, ich súčasné výkriky do tmy, sa môžu serióznou, čestnou, zásadovou, transparentnou prácou zmeniť v širšiu podporu občanov a v ich prospech. Ináč, u tých rozumnejších ľudí, bez rozdielu vzdelanostnej úrovne nepochodia! Nadávať ľuďom do ťuťmákov, vytvárať akési bubliny, ktoré spľasnú bez seriózneho výsledku, je v porovnaní (prosím o prepáčenie za vyjadrenie) ako prd vo vode: trochu zvuku, trochu bubliniek, trochu zápachu rozptyľujúceho sa v priestore. A výsledok sa  rovná nule, ak dokonca nie v záporných hodnotách.

Tak, možno subjektívne, hodnotiť súčasnú prácu našej skvelej opozície, ale z časti aj vládnych strán. A všetky naše média, im v tom pomáhajú mierou vrchovatou, namiesto toho, aby sa držali objektívnosti, pravdy a spravodlivosti !!! Ani investigatívny novinári,  nehľadajú problémy v systéme riadenia spoločnosti, jednotlivých úradov, podnikov, hospodárení s financiami a majetkom, ale často iba špinu na jednotlivcoch, funkcionárov (viď vraždu nebohého Kuciaka), ktorá sa neskôr ukáže  ako neopodstatnená ( Ficove milióny)!!! Takých príkladov, je žiaľ, zo strany opozičníkov, mimovladiek a médií neúrekom!!! Všetko to, ma iba jediný cieľ, zvrhnutie vlády, a tak sa dostať k plnšiemu „válovu“!!! A ľud, národ, občan, spoločnosť, štát, pravda, spravodlivosť, čestnosť, je všetkým takým politikom ukradnutá.

To potvrdil aj pán Galko, v relácií o 5 minút 12, v nedeľu 7.10.2018, vo veci vykonávania spravodlivosti vietnamskými orgánmi. Buď naše orgány pomáhali (hoci nechtiac) výkonu pravde, spravodlivosti, a čestnosti, alebo pomáhali podvodu?  Ak pomohli pravde a spravodlivosti, niet o čom diskutovať! Otázkou je, ako sa touto, pre našu spoločnosť nepodstatnou skutočnosťou, riešením, pomôže naším občanom, ľudu,  spoločnosti, štátu ???  Bojujeme za pravdu a spravodlivosť bez rozdielu príslušnosti ? Či delíme podvodníkov podľa kontinentu, príslušnosti, rasy, farby, zriadenia,  na tých našich a tých ostatných???  Pravda a spravodlivosť, by mala byť  prvoradá,  nech sa to dotýka kohokoľvek!!!

 

Michal Maťaš

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 84866x
Priemerná čítanosť článkov: 2738x

Autor blogu

Kategórie