Založ si blog

Pitná voda, zdravie a vedenie obce


 

       Dávnejší príspevok (asi v r. 2007), pôvodne určený pre Obecné noviny, s maličkým doplnením titulku, o vedenie obce. Nezverejnený pre kritické vyjadrenia. Taká je DNES, v kapitalizme, skutočná demokracia. Čo sa nehodí, to sa ani nezverejní, a už vôbec nie  občanov o takýchto veciach informovať.  To by malo vplyv na voľby, aj súčasné!!!  A plat starostu  je pekný, stojí za to, občanov zavádzať a  klamať. No nie ???  Naviac, niekto plat starostu navrhuje ešte aj zvýšiť.  Začo, ťažko povedať, hádam nie za klamstva a podvody ! A tých je haba –dej!  Ale o tom možno v ďalšom blogu.  

Niet človeka, ktorý by nepoznal význam slova rakovina. O význame a pocitoch vedia viac ľudia,  ktorí boli, alebo sú postihnutí touto zákernou  chorobou. Najviac to však poznali a precítili tí, ktorí s veľkou túžbou bojovali o svoj život do poslednej chvíle, no napriek veľkému úsiliu, tento boj  prehrali. Spomienky na tie smutné a ťažké chvíle, zvýrazňujú aj moju prácu v záujme ochrany zdravia občanov. Ono je tým najhodnotnejším darom. Mali by sme si ho chrániť  aj prostredníctvom dobrej pitnej vody.

Príčiny vzniku nádorových ochorení môžeme hľadať v životnom prostredí.  Sú dôsledkom škodlivých emisií z priemyslu, energetiky, dopravy, používaním priemyselných hnojív v poľnohospodárstve, zbavovania pôdy jej pôvodných vlastností, cudzorodých látok v potravinách,  radiačných a ostatných rizík. Nezabúdajme  ani na tzv. trojuholník smrti  Chemko  Strážske – Bukoza Vranov – EVO Vojany.

       Prvé miesto rebríčka škodlivosti zaberá znečistený vzduch, voda, celková potrava, rádioaktívne, ionizujúce, ultrafialové žiarenie a ťažké kovy. Dôkazy vzťahov medzi dávkou a účinkom sú veľmi zložité. Naviac každý organizmus je iný. Je  nepochybné, že kvalita života sa znižuje v priamom vzťahu k znehodnocovaniu životného prostredia.

Vedecko – technický pokrok so sebou prináša zdravotne negatívne javy. Ten sa ani v budúcnosti nezastaví, bude pokračovať možno ešte rýchlejším tempom.  Nehovoriac o možnom znečisťovaní povrchových zdrojov pitnej vody, zrážkami, prostredím, ľudskou činnosťou, vydieraním, záškodníctvom (terorizmus), vojnovým konfliktom, ale aj priemyselnými haváriami, viď Černobyľ. Uvedené v článkoch Pravdy zo dňa 22..apríla 2006. Zaujímavý je názov článku „Černobyľsky mrak zasiahol aj Slovensko, dokonca trikrát“. Vzhľadom   k  tomu kvalitatívne dobré  zdroje  pitnej vody, najmä artézskych studní  ( ako tá naša), nadobúdajú na význame v každom čase. Žiadna námaha na jej ochranu nie je zbytočná.  Ba ani boj o možnosť jej užívania občanmi.

Z pohľadu ochrany  vodných zdrojov, užívania  pitnej vody občanmi,  i jej kvality,  aj našich studní, je zaujímavá odborná kvalifikácia   vôd  pre pitné účely:

Kvalifikácia podľa prostredia  : 1.) artézska voda  (nepriepustne nadložie i podložie –íly,

                                                                            najkvalitnejšia  voda  bez prímesi)

                                                       2.) puklinova voda (pukliny skál – nevýhoda veľká  

                                                                           sedimentácia, naberá chémiu zloženia skál )

                                                       3.) voľná hladina (nevýhoda veľká priepustnosť zeme,

                                                                            aká  kvalita hore, taká dole v zemi)

                                                       4.) povrchová voda ( voda jazier a nádrží  najhoršej

                                                                             kvality)

Podobná je aj kvalifikácia pitnej vody na základe chemického zloženia prostredia i samotnej vody. Poradie  zostáva zachované – najlepšie vody artézskych studní, najhoršie povrchových zdrojov a domácich studní.  Sú ovplyvnené prostredím, zrážkami, ťažkými kovmi kvartéru (vrchnej časti pôdy) i podložím, zvlášť ak sa v podloží nachádza urán a rádium.

Vo vyjadrení švajčiarskych vedcov v článku uverejnenom v Hospodárskom denníku dňa 30.5.2002,  pod názvom „Nebezpečný jed z nebies „ je uvedené, cit. :  „Najnovšie vedecké štúdie preukázali, že dažďové prehánky obsahujú také vysoké množstvo rozpustných pesticídov, že túto vodu vôbec nemožno piť“.  Vysoko prekračujú povolené limity obsahu škodlivín.  Aj preto povrchové zdroje sú najhoršou alternatívou na pitné účely.

Nie sú to jediné a konečné faktory podpisujúce sa pod nekvalitu pitnej vody.  Zlyhanie ľudského faktora je tým najdôležitejším aj pri zabezpečovaní pitnej vody veľkými vodárenskými spoločnosťami z týchto povrchových zdrojov. Ako príklad možno uviesť diskusiu dní vody v okrese Michalovce, v  priestoroch VVaK  asi v roku  2001. V rámci diskusie vyšla na povrch nefunkčnosť čistiaceho systému vodárenskej sústavy  Starina, načo bola reakcia, okamžite zastaviť dodávku pitnej vody z tohoto zdroja. Poznamenávam, že taký kolos sa zastaviť nedá, čo  som vyjadril i na predmetnom jednaní !  Občania sa o tejto „havárií“ nikdy  nedozvedeli (okrem účastníkov konania i prítomných starostov).

V  našom  obecnom  rozmere,  nazeranie  na  zdravie ľudí  cez spotrebu elektrickej energie (5.000,- Sk ročne pri odbere vody v roku 2005), je nemiestne, nezodpovedné, a ignorantské voči občanom zo strany riadiacej sféry. Odovzdať majetok obce, trasu Stočok – Horanič, Papcúm, alebo Verbičko),  bez akejkoľvek náhrady pre vodárenskú spoločnosť, ako to odznelo na marcovom zasadaní   obecného zastupiteľstva,  hraničí  s   maximálnym   nezáujmom  o zdravie občanov. Nebyť  kritických pripomienok,  možno by sa to aj stalo.  Na aprílovom zasadaní obecného zastupiteľstva s obecným majetkom, uvedenou trasou bolo o poznanie lepšie. Na základe informácie starostu výhodné v prospech obce. Obava z celého postupu a nezáujmu však zostala  naďalej !

Oproti zdraviu občanov ekonomické hľadisko je málo podstatne. Významnejšie je iba z pohľadu ekonomického pre obec. Hodnota projektov  stavby trasy vodovodu Horanič –

Stočok, vrtov studní, výkupu pozemkov, druhý čerpací pokus, prevodu pozemkov na obec a rôznych poplatkov, stálo okolo 2 mil. korún, iba obecných prostriedkov. O vynaloženom úsilí nehovoriac. Že sa to budovalo v čase keď bolo málo finančných prostriedkov podobne. Boli to finančne i organizačne ťažké chvíle.  Napriek tomu, pijeme jednu z najlepších vôd v prirodzenom stave.  Stavba ďalšej trasy  stála l. mil. Sk vo forme dotácie z ministerstva pôdohospodárstva.

Všetko prv spomínané odovzdať len tak, zadarmo, či darovať pre nejakú spoločnosť, podľa vyjadrenia starostu  na marcovom zasadaní Obecného zastupiteľstva 2006, je podľa môjho názoru z pohľadu občana a jeho zdravia neprípustné.  Sľúbiť asi v januári  bezplatný prevod tak značného majetku bez dôkladného prejednania, je skutočne trestuhodná nezodpovednosť voči občanom obce.  Nehľadanie objektívnych riešení (našli sa ) v prospech občanov, ešte väčšia.  Nestačí predniesť problém a vy páni poslanci sa hádajte a na základe toho predložím návrh na uznesenie podľa potreby – alternatívy, ak čierne – bude čierne, ak biele – bude biele. Nepamätám sa, aby konkrétne odovzdanie trasy prešlo schválením vo forme uznesenia. Zbavovať sa obecného majetku bez schválenia, ak nie občanov, tak aspoň poslancov uznesením , iba na základe nejasnej diskusie je prinajmenšom čudný postup.

Hnevá ma, ak sa diskutuje o problematike nákladov na pitnú vodu, a poslanci sa začnú o tom baviť s konštatovaním, že treba obmedziť  náklady na odber pitnej vody občanmi.  Pritom sa preberú všetky možné a nemožné spôsoby.  Na jedno sa však stále zabúda, že  voda z vrtu studne vyteká do priestoru studne.  Preto je nutné jej odčerpávanie do blízkeho kanála, aby sa nepoškodili elektrické zariadenia a nádrž. Je to neproduktívny náklad obce.  Pre vylúčenie možnej škody musí byť uskutočnený. To fiktívne zvyšuje  skutočný náklad odberu občanmi, možno o viac ako  polovicu. Pri znížení odberu vody po zavedení poplatkov, by mohli financie tiecť do kanála viac, ako tečú dnes, alebo zničíme zariadenie. Vyberme si ekonomické zhodnotenie  výbornej  pitnej vody  a celej stavby !

Nerozmýšľame o väčšom využití pitnej vody za súčasných podmienok, hoci aj na náklady obce, ale ako odstaviť vodu pre náklady,  pri takmer 5 mil. rozpočte  roku 2005 (v minulosti bol rozpočet max. 1,2 mil. Sk). Hrozné čo len pomyslieť. Robiť čosi nanovo, novú trasu popri existujúcej, s ďalšími nákladmi pre obec, nepovažujem za správne ani  ekonomické. Aj také poznámky zazneli na marcovom zasadaní 2006. Ak chýba konkrétne zdôvodnený návrh, ekonomicky prospešný obci a na úžitok občanom, nečudujme sa.

Ešte viac ma mrzí spoplatnenie vody v súvislosti s finančnou kontrolou v marci 2004. Na základe jej zápisu  obci zostala povinnosť vrátiť poskytnuté finančné prostriedky na kuriu vo výške 100.000,- Sk, pre nedodržanie zmluvných podmienok. Penále do času oznámenia výsledkov kontroly poslancom v marci 2005, narástli  do výšky 92.000,- Sk. Uvedená celková suma 192.000,-Sk, by postačila na úhradu celkových nákladov a súčasného odberu pitnej vody občanmi, na dobu takmer 40 rokov. Z toho vyplýva, že na vrátenie finančných prostriedkov a platenia penále za neplnenie povinnosti obec má. Na pitnú vodu pre občanov nie!

Ako starosta by som nerozmýšľal o spoplatneni, ale ako pri zachovaní súčasných podmienok dostať našu vodu aj na studňu „Kraľovku“, pre podobný maloodber. Aspoň by som sa o takýto zámer a prípadnú realizáciu  pokúsil.  Dôvod  pre takú realizáciu  možno zobrať aj z televíznej obrazovky Markíza, asi zo dňa 29. alebo 30. apríla   2006.  Uviedla, ako

v niektorom mestečku ľudia z panelákov chodia na vodu do potoka.  Dôvodom pre takúto donášku vody  z potoka do domácnosti je jej cena.  Vodárenská voda je pre občanov príliš drahá  (Teraz asi 28,- Sk za kubík, bude ešte drahšia) a z potoka ju majú zadarmo. Čosi podobné, ak nie oveľa horšie uviedla STV v relácií reportéri 8.5.2006 o 22.00 hod..  Vyjadrenia starostov boli jednoznačné aby s vodou hospodárili obce, lebo voda je pre občanov o viac ako o polovicu lacnejšia  7 – 10,- Sk.. Treba teda rozmýšľať, aby sme pri vynikajúcej pitnej vode neobstali podobne , prípadne v budúcnosti s nadsadením „nechodili na vodu  do Ondavy“ !

Aj keby som nechcel vysloviť  kritiku, nedá sa obísť pri negatívnych  otázkach a procesoch riadiacej a organizačnej práce v neprospech obce a jej občanov. Napriek tomu, v tomto článku som chcel v prvom rade poukázať na kvalitatívne ukazovatele pitnej vody s vplyvom na zdravie, a z toho plynúce nedostatky pri jej ochrane a zabezpečenie využívania občanmi obce i ostatnými návštevníkmi.

Pri písaní článku som vychádzal z odbornej literatúry,  masovokomunikačných prostriedkov, diskusie dní vody v okrese Michalovce asi v roku 2001, zo zápisu kontroly,  informácií podaných starostom, niekoľkoročnej diskusií o našej vode a materiálov obecného zastupiteľstva.  Niektoré veci, ktoré sa  udiali , alebo dejú tu na domácej pôde v súvislosti s touto pitnou vodou, ba aj iné, sú pre mňa veľkým prekvapením. Najľahšie je zbaviť sa majetku i zodpovednosti.   Čo však občania ?                                                                                                               

 

Michal Maťaš

V …………………  15.mája 2006

 

Doplňujem: A predsa, napriek Petícií sa niektoré veci, nevýhodné (aj trestuhodné) pre obec

neskôr stali, práve aj s touto pitnou vodou (i v inom), v jej ochrane,   úprave

studne, i užívaní. Myslím si, že pre objektívne posúdenie, pravdu a spravodlivosť,

je dobré vedieť celú pravdu hoci o tej istej veci, lebo dokresľuje rozhodovaciu

činnosť v (ne)rozumnom a (ne)hospodárnom nakladaní s majetkom a financiami.

Ak sa niektorí ľudia dostanú do funkcií, myslia si, že zjedli všetku múdrosť sveta,

viď. výrok starostky, s nekompetentným riadením.

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 84860x
Priemerná čítanosť článkov: 2737x

Autor blogu

Kategórie