Založ si blog

Zlý zákon, policajti, či vodič ? ??

Podľa odpovedí Ministerstva vnútra , odboru poriadkovej polície, i Okresného riaditeľstva Michalovce, odboru dopravného inšpektorátu na môj list, by som za taký označil zákon o cestnej premávke, v časti parkovania pre zdravotne postihnutých. Čo však policajti, ktorí taký zákon striktne dodržujú.  A čo vodič, ktorý zámerne, ale odôvodnene   zaparkuje preň na zakázanom mieste? To by bola jedná stránka mince, zákon a výkon.  Avšak minca má aj druhu stránku, a tou je človečenstvo, ľudskosť, serióznosť, uznanie, čestnosť, zásadovosť, objektívnosť, ako i pravda a spravodlivosť. Vo veci nižšie uvedenej, ide hlavne o tú spravodlivosť  vyplývajúcu zo zdravotného stavu!!!

Môže byť dobrým zákon, ktorý nerešpektuje zdravotne postihnutie rovnakým spôsobom, bez rozdielu označenia auta „preukazom ZŤP“??? Chcem povedať, že zákon občanov delí nie podľa zdravotného postihnutia (ľahko, ťažšie, či ťažko postihnutých), ale preukazu, aj keď sú rovnako postihnutí. Na základe takého delenia, možno konštatovať, že taký zákon je voči rovnakému postihnutiu bez preukazu, diskriminačný. Je to iba môj názor, na základe osobnej skúsenosti. Do akej mieri,  by mal zohľadňovať nižšie popisované zranenie, to dávam na zváženie čitateľom tohto blogu, odbornej verejnosti, funkcionárom, ale hlavne tvorcom zákonov.

Nechcem reagovať, polemizovať a oponovať odpovedí vyššie uvedeným orgánom, ale v prvom rade za odpoveď vyslovujem poďakovanie, a výrok, aj keď je pre mňa nevýhodný, rešpektujem. Je pre mňa poučením, že ak by som mal človeka v aute hoci aj beznohého, s vozíkom (aj to som mal), bez preukazu, či označenia, nesmiem s autom parkovať na vyhradenom mieste pre telesne postihnutých.  Smutné, ale taký je zákon podľa vyjadrenia orgánov.  Zo zákona nie je prvoradé  zdravie občana, pomoc postihnutému, ale označenie auta, so striktným dodržaním podľa môjho názoru v tejto vecí, zlého zákona. Ale k veci:

Boli traja: jeden hovorca, jeden pritakavač, a jeden majster od papuče.   V čom je problém? V postupe  Michalovských mestských policajtov. Hovorí sa, že čo nie je vyslovene zakázané – je dovolené. Zákon, vyslovene nezakazuje vozidlu bez označenia, prevážajúcu telesne postihnutú osobu, zastaviť a stáť na vyznačenom mieste. Zvlášť, ak je pred i po mojom parkovaní dostatok voľných miest. A v tom som sa asi mýlil. Posledné týždne, pre zdravotné postihnutie, vyhľadávam miesto na parkovanie, čo najbližšie k miestu návštevy, a čo najširšie, kde sa dá, aj miesto výhradne pre ťažko postihnutých. To preto, že zlomená noha v kolene, polámane kosti spájané „klincami“, znehybnená v ortéze od stehna po členok, s pohybom pomocou barly si to vyžaduje. Problémom je vystupovania a nastupovania do osobného vozidla.  Potrebuje väčší priestor, k čomu najlepšie vyhovuje práve vyznačené miesto pre zdravotne, či ťažko postihnutých.

Preto som tak urobil aj  dňa 21.8.2018 okolo 11,00 hod. na parkovisku Kauflandu, pri výpadovke na Humenné, spoliehajúc sa, že aj policajti sú ľuďmi. Zdá sa, že aj v tomto som sa mýlil, sú iba policajtmi, bez ľudského citu. Manželkino zdravotne postihnutie, s parkovaním pre zdravotne postihnutých, nám  bolo osudné. Páni mestskí policajti, mi na tomto parkovisku na koleso  nasadili „papuču“, pritom čakali na previnilca v policajnom aute. Podľa ich vyjadrenia, niekto im toto parkovanie nahlásil, a oni konali, v rámci zákonnej povinnosti z dôvodu, že nie som vlastníkom preukazu ZŤP, (zdravotne postihnutého). Je pravdou, že zákon je zákon, a ten treba dodržiavať. Ale mal by sa dodržiavať z oboch strán. Naviac, zákon by mal zohľadňovať, a myslím že aj zohľadňuje, telesne postihnutého,  bez rozdielu či má, alebo nemá preukaz ZŤP, zvlášť ak je to postihnutie, voľným okom, bez akýchkoľvek odborných znalosti vidieť.

Akonáhle som im padol do rúk, prvé slová boli o previnení, a návrhu na 60 € pokutu. Neskôr zníženú na 20€ pre dôchodcovský vek. Pred pokutou má neuchránilo ani manželkino VIDITEĽNÉ zdravotné postihnutie. Darmo som sa na tú skutočnosť odvolávali, požadoval serióznosť postupu, boli neoblomní, neostalo iné, len zaplatiť. Tak sme aj zaplatili.

Litera zákona o cestnej premávke, v prvom rade hovorí o zdravotnom postihnutí. A to bolo dostatočne viditeľné !! Také zdravotné postihnutie, sa nedalo nevidieť. Zákon hovorí a ukladá policajtom priestupok preskúmať. Ak by tak urobili, ľudský a objektívne preskúmali, nemala byť žiadna pokuta. To však by policajti museli byť v prvom rade ľudia, seriózny k zákonu, citlivý k problémom iných.

Úprimne povedané, na parkovisko, označene pre zdravotne postihnutých som vošiel vedome, veď som takú osobu viezol, či zlomená noha k takým nepatrí ???     Nejde mi o tých 20 €, pre ne  ani neschudobniem ani nezbohatnem. Ide mi iba o tú serióznosť,  ľudskosť, v dodržiavaní zákonov aj policajtmi s ohľadom na zdravotné postihnutie. Vzhľadom k zdravotnému postihnutiu manželky, a zákonu, si myslím, že žiadny priestupok som neurobil, preto postup policajtov považujem za neseriózny, neférový, bezohľadný.

         Pri ukladaní pokuty sa má prihliadať na závažnosť, následky, a čas trvania protiprávnej činnosti. Je také parkovanie, kvôli zdravotne postihnutej osobe, porušením zákona??? Nedokážem posúdiť, či zlomenina nohy v kolene, pohyb s ortézou a barlami  je takým postihnutím, ale myslím si že áno, preto som na tom mieste zaparkoval.  Aj preto, aby som neobmedzoval iných vodičov pri vystupovaní a nastupovaní zdravotne postihnutej manželky, ako sa mi stalo o čosi pozdnejšie, v piatok dňa 7.9.2018 pred kauflandom pri OCečku v Michalovciach.  Pri takomto nastupovaní, či vystupovaní, dochádza k obmedzeniu iných vodičov a reálna možnosť poškodenia cudzieho vozidla. Taká je objektívna pravda. To by však policajti, pri šetrení priestupku, mali zobrať v zreteľ všetky možnosti pre, i proti !

Pravda, to by sme museli žiť v ľudskom, ale pritom v právnom štáte, s dodržiavaním práv a povinnosti  aj strážcami zákona, mestskými policajtmi, s maximálnou ohľaduplnosťou k zdraviu iných, resp. zdravotne postihnutým ľuďom, nehľadiac na papier! Ak je hlúpy zákon, nemusia byť takými policajti !!!  Či ??? A to je vec, pre riešenie aj pre našich zákonodarcov!!! Zákon by mal byť rovnaký, pre rovnaké telesné postihnutia, občas aj ťažšie, aj keď krátko – dobe, a nedeliť občanov podľa vlastníctva preukazu, či papiera!!!  Ochrana zdravia postihnutých, by mala byť rovnaká, či s papierom, alebo bez!!!

 

Michal Maťaš

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85198x
Priemerná čítanosť článkov: 2748x

Autor blogu

Kategórie