Založ si blog

Je riadenie štátu, demokracia, reálna, či iba virtuálna ? ? ?

 

 

Úprimne povedané, jedno ráno, čo nebýva tak často,  som sa zobudil trošku skôr, a keďže som už nemohol zaspať, má napadla táto hlúposť vyjadrená v titulku. Samozrejme, že som sa otázkou začal bližšie zaoberať, analyzovať problém zo všetkých strán.  Všetko sa dotýkalo vzťahu občan a spoločnosť, a jeho vplyv na rozvoj tejto spoločnosti. Závery ku ktorým som došiel, neboli nijak pre občana priaznivé. Podobne to vychádzalo aj pre naše sestričky, učiteľov, dôchodcov, telesne postihnutých, spoločenské organizácie, ktoré v tomto systéme v podstate ani neexistujú, aspoň nie tak, ako to starší občania zažili. Základnou otázkou všetkej činnosti, vylepšenia situácie, sú finančné zdroje, a tých nie je dostatok ani na tie najzákladnejšie funkcie, v čom je najväčší problém.

V podstate všetko, v tej našej spoločnosti, sa točí okolo finančných prostriedkov. Nie je to inak ani v tomto prípade, z hľadiska organizácie spoločnosti vzhľadom k občanom a organizáciám, podnikom a pod. Začnem od našich obcí a miest.  Všetky sú združené v organizácií ZMOS (Združenie miest a obci Slovenska). Dá sa jednoznačne konštatovať, že toto združenie plní významnú funkciu vo vzťahu k vláde a parlamentu, z čoho majú prospech všetky obce a mesta, ale prostredníctvom nich aj občania.  Pred funkcionármi ZMOSU, jeho výkonného orgánu, dávam klobúk dole, hlavne pred predsedom p. Sýkorom.  Samotná organizácia pôsobí ako nárazníková zóna voči vláde a parlamentu. Je dobrou dojičkou vzhľadom k štátnemu rozpočtu, z čoho majú prospech obce a ich občania, a súčasne navrhuje vylepšenia príslušných zákonov, pre kvalitatívnu zmenu organizácie obcí a miest.  Potiaľ je to prospešné a správne, súdiac podľa toho, čo som mal možnosť poznať ako člen  „pléna“ ZMOSU, počas  asi 2  – rokov. Potiaľ by to bolo objektívne a správne! Ale …

Ak to zoberieme z hľadiska riadiacej a organizačnej práce jednotlivých orgánov, ich vzájomného vzťahu, vplyvu na výkon riadiacej sféry obcí a miest, je už o poznanie horšie, alebo lepšie povedané veľmi malý, lebo v podstate ani neexistuje, teda žiadny. Nuž konkrétne. Aký vplyv, ma predseda vlády a samotná vláda, na konkrétny výkon starostu, a hospodárenie obce? – žiadny – lebo demokracia. Podobne, aký vplyv na jeho výkon a hospodárenie je zo strany parlamentu? – žiadny – lebo demokracia. Aký vplyv ma na výkon a hospodárenie obce a mesta ZMOS? – žiadny – lebo demokracia. A celkom nakoniec, aký vplyv ma na výkon starostu obce, a jeho  hospodárenie s majetkom a financiami radový občan? – v podstate okrem volieb, a „napísania petície ? – žiadny – lebo demokracia. V tomto výpočte môžeme pokračovať vo vzťahu k samosprávnym krajom, kde podobne nemá vplyv predseda vlády, vláda, parlament, a občanom sa môže každý funkcionár vysmiať do tváre, ak nie niečo horšie – lebo demokracia. Každý takýto útvar, podľa môjho skromného názoru, je štátom v štáte. A celkom na záver,  aký vplyv má občan na vládu, parlament, a prezidenta? Okrem volieb  absolútne  žiadny !!!

           Čo je výsledkom toho všetkého, získaných, či vydobytých finančných prostriedkov ZMOSom, ako i hospodárenie obce s vlastným  majetkom a financiami ? Zlé, neefektívne hospodárenie vo veľkej väčšine obci a miest!!! Pred všetkými čestnými primátormi a starostami vzdávam úctu hlbokou poklonou!!! K tým  neschopným, prípadne podvodníkom, poslúži poznámka, že pre zakrytie zlých investícií,  a hlúposti, pred očami občanov, ukryjú rôzne dotácie a eurofondy, lebo ekonomiku výdajov, nikto nekontroluje (popisoval som v inom blogu) – znova lebo demokracia.  Myslím si, že možno to, čo všetko píšem, sú hlúposti, ale je tá naša demokracia skutočnou vládou ľudu? Rozhodne a desaťkrát NIE. Namiesto demokracie, akosi mi to skôr vychádza na anarchiu, kde vládne hlúposť, podvod, trestná činnosť, neschopnosť, či zlo ľudí – zradcov spoločnosti – ktorí zrádzajú  čestných ľudí, spoluobčanov, ktorí by možno zapredali aj  vlastnú  matku !!!

Skúsme si odpovedať na jednu – jedinú otázku, komu sa starosta za svoju činnosť okrem poslancov zodpovedá???  Aká je v skutočnosti tá zodpovednosť  pred poslancami zastupiteľstva, ak všetky tie hlúposti schvaľujú začiatkom roka v rozpočte obce?  Naviac treba pripomenúť, že  uznesenia zastupiteľstvo schvaľuje na základe informácií starostu. Ak je aj hlúpy návrh, buď to nikto nezbadá, alebo prejde mlčaním, a ak to niekto aj zbadá, postavy sa otvorene voči starostovi? A ak to presadzuje aj zástupca starostu? Naviac, je tu ešte hlasovanie o návrhu na zmenu, a ako dopadne, môžeme si iba domýšľať.?  Poznamenávam to preto, že sa to v konkrétnych podmienkach stáva, a odhlasuje sa doslova a do písmená hlúposť. Jeden, a hoci aj dva hlasy proti, a jeden ak sa zdrží, na zastavenie bludov nepostačuje v 7 člennom zastupiteľstve. Takže 4 ľudia rozhodujú „demokratický“ povedzme za 800 občanov. Stalo sa, a  viackrát, nevýhodne pre obec. Bol som takého hlasovania svedkom, a nie jedného!!! Toľko hlúposti ako som zaregistroval v posledných 12 rokoch v našej obci, v predchádzajúcej práci predsedu, či predsedov MNV, nebolo možné, takmer neexistovalo!!! Mnohé realizácie o hlúposti až kričia, lebo je ich bežne, každý deň, keď okolo nich idete vidieť, aj keď nechcete, musíte sa na to pozrieť, a vtedy zvyčajne človeku kypí žlč, napadajú hrozné myšlienky, na obec, spoločnosť, štát.  Aj pri tejto zmene, zvýšenia platu starostu, si položme otázku: čo sa tým zmení v jeho riadiacej a organizačnej práci, hospodárení, účelnosti, efektívnosti? Dovolím si poznamenať, v naších podmienkach   N I Č !!!  V iných obcviach to tiež  nebude zlepšenie o 100%: aj tu si dovolím pochybovať, o výhodnosti kroku pre občanov !

Pravda, na základe takého hlúpeho výkonu starostu, treba mu zvýšiť plat, i odstupné, veď hlúposť treba nejako odmeniť, či nie???  O takomto rozhodnutí predstaviteľov nášho štátu, sa absolútne nedá súhlasiť, lebo nie je odvodený od správy veci verejných, výkonu  tejto funkcie !!!  Myslím si, že v popisovaných otázkach, spolu s platom starostu, je to virtuálne riadenie spoločnosti. Nepoznajú realitu života obce, ale do jej riadenia – platov, sa miešajú namiesto tých, ktorí by o tom mali rozhodovať v prvom rade!  OBČANIA !!! Pravda, neviem, či sa v jednotlivých otázkach nemýlim, napriek tomu, že o tej virtualite som presvedčený.  Nech je to tak, či onak, je to ale všetko, čo som už v blogoch popísal  PRAVDA !!! 

O efektívnosti riadenia, nie som presvedčený ani u štátnych orgánov. Dotýka sa to polície, i prokuratúry.  Z toho dôvodu, že na základe písomnosti, by sa dalo povedať, že pri neriešení otázky trestnej činnosti, si navzájom pomáhajú systémom, ruka – ruku umýva. A o zodpovednosti ich  riaditeľov, či predsedov, to tiež nemôžem povedať, že je dobrá, práve naopak, zlá.  Na základe takej práce, bola trestná činnosť konkrétnej osoby, nešetrená a nevyšetrená.  Dokonca, som niektorým  nerozbalené listy, zo zlosti, predvídajúc výsledok vrátil. A čo na to vyššie orgány? Prezident, vláda, príslušné ministerstva? Doslova a do písmena nič, lebo nedošlo k náprave šetrenia trestnej činnosti. Posun či presun  problému na iné organy, sa neráta lebo nedošlo k náprave v konkrétnej a dokázateľnej veci !! Ak vyššie orgány nevyžadujú od podriadených plnenia si zákonných povinnosti, ich plnenie nekontrolujú, zodpovedá to aj v tomto prípade virtuálnemu riadeniu. A aby všetka zodpovednosť ležala na pleciach predsedu vlády, ministra vnútra, či iných prislúchajúcich ministrov,  je absurdné. Potom, nepotrebné orgány treba zrušiť, alebo znížiť  počet  ľudí vo výkone – systéme!!! Či znova – lebo demokracia?

Aj v titulku spomínam Demokraciu. Pre vysvetlenie doplňujem, že tým myslím doslovne, ako vládu ľudu, a nijak inak.  T. j. vplyv občanov, na jednotlivé zložky úradov, ale hlavne na obecné a mestské zastupiteľstva, starostov a primátorov.  Vplyv na vyššie inštancie, radový občan nemá absolútne žiadny, je z toho úplne vyradený, okrem volieb. Avšak, voľbami pre občana demokracia začína, a zároveň aj končí!!!

Znova podotýkam, nehľadajú sa systémové kroky, ako systém riadenia obce a spoločnosti (úradov) zlepšiť zákonným spôsobom, čím by sa aspoň na 50% odstránili podvody a machinácie s finančnými prostriedkami a majetkom. Hľadajú sa iba kauzy, najlepšie na členov vlády, malé či veľké,  pravdivé či (hlavne) nepravdivé, len nech splnia účel pre opozíciu, mimovládne organizácie, slušných ľudí, či iné protivládne organizácie! Keďže nasledujú parlamentné voľby a prezidenta, predpokladám, že tých kauz, o čosi pribudne,  pri  získavaní voličov, nedajbože aj protestov, a občanov budú mať všetci „DEMOKRATICKY“ na háku. Myslím si, že bude to srandy, veď takých srandistov je v SaS, Oľano, „Sme rodina“, a im podobných,  neúrekom.

O systémových krokoch riadenia, NIMI, nemožno ani len uvažovať, lebo tým by s najväčšou pravdepodobnosťou pre seba nič nezískali, a nemali by z toho osoh ani spolustranici, či protežanti a podobne  ??? !!!

 

Michal Maťaš

 

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85136x
Priemerná čítanosť článkov: 2746x

Autor blogu

Kategórie