Založ si blog

Hlúposť, podvod, či iba politikum ?

Hlúposť, podvod, či iba politikum ?

 

To, čo som zachytil v správach ráno dňa 14.12.2017, vo veci dvojkolovej voľby do samosprávy obcí a kraja, na základe osobných skúsenosti ( Predseda MNV 1987 – 1990, starosta 1990 – 2002, ďalej nekandidoval pre vlastnú chorobu (rakovina) a nutné ošetrovanie chorej matky,  považujem  za totálnu hlúposť. Čudujem sa pánu Klusovi, ktorého výroky, hodnotenia politiky, som  spočiatku mal rád,  že takú hlúposť za opozíciu vôbec predniesol. Vstupom do strany hádam neohlúpol?

Ak by som v tomto smere volieb niečo menil, bolo by to v prvom rade zrušenie kandidovania na základe politických strán, za podmienky, ak v obci, meste, nemajú fungujúcu základnú organizáciu. Znížil počet voličov potrebných v rámci petície občanov z 30 na 15% a umožnil navrhovanie kandidáta na starostu (iba) pre fungujúce politické a spoločenské organizácie v obci. To znamená, že osud obci by som zveril v prvom rade občanom, a nie okresným, krajským,  a už vôbec nie celoštátnym 4 členným, rodinným, politickým stranám !!!  K tomu by som uzákonil, aby všetci kandidáti, sa aj so svojimi volebnými programami osobne predstavili občanom formou verejného zhromaždenia. Opätovne kandidujúci, by sa pri tom vyspovedali, urobili odpočet, čo urobili dobrého pre obec, s účelným využitím finančných prostriedkov a majetkom, a noví, predstavili čo urobia v prospech obce. Je to celkom iné, rozumnejšie a účelnejšie, ako „anonymné“ písomné oznámenie programu. Iné je napísať, a celkom iné odpovedať priamo do očí občanom na nepríjemné otázky. Do volebnej komisie, by mohli byť  delegovaní iba príslušníci politických strán fungujúcej základnej organizácie obce, (fungujúcej) spoločenskej základnej organizácie (obč. združenia), prípadne delegát z podpísaných občanov v petícií, ktorého deleguje kandidát. Podobne aj kandidátov na poslancov. Najnižší  a najvyšší počet členov volebnej komisie, určiť zákonom a pri jeho nenaplnení určí resp. doplní na zákonom stanovený limit obecné zastupiteľstvo.

Oproti uvedeným návrhom, dvojkolová voľba je zbytočná, lebo nič nezlepší, a už vôbec nezvýši účasť občanov v druhom kole, ale rozhodne hlbšie načrie do štátneho, či obecného rozpočtu, resp. samosprávnych orgánov (kraje) !!!  Naviac, žiadny volebný systém neodstráni gazdovanie od buka – do buka, s porušovaním zákonov, zlým hospodárením s majetkom., financiami, i dotáciami (Eurofondy) !!!  Zlému hospodáreniu, môže zabrániť iba seriózna kontrolná činnosť nadriadeným, hlavne štátnym organom, alebo aj z väčšej časti VZO, minimálne raz za volebné obdobie ( prípadne po 2roku výkonu funkcie, a pred voľbami).

Súčasná kontrolná činnosť obce obecným kontrolórom, je dokázateľne zlá, nevyhovujúca,  neúčelná a hlavne neefektívna, k čomu prispieva i zle, nefunkčne, neinformované obecné zastupiteľstvo, podporované rodinnými, priateľskými či inými zväzkami !!! Dôkazom takýchto zlých rozhodnutí a investícií, môžu byť  písomnosti, o ktorých píšem vo svojich blogoch , či príspevkoch, alebo aj konkrétne skopírované materiály  jednotlivých úradov – ich odpovede, avšak v tom prípade, ak by boli požadované !!!

Skutočnosti ktoré popisujem, múdre hlavy, by mohli dať do zákonnej a efektívnejšej formy. To, by mohol byť prvý krok k odstráneniu korupcie, zlého hospodárenia s majetkom a financiami. O skutočnom a súčasnom hospodárení s majetkom a financiami obci, by sa mohli vyjadriť  seriózni starostovia a Primátori (nezaťažení), prípadne doplniť niektoré skutočnosti na základe dokumentácie, napríklad: zverejniť projekt, dotáciu, realizáciu prác, čerpanie. To vykrikovanie politikov vládnych, či opozičných o zlodejstve, korupcií, zneužití právomoci, mafiánoch, je iba výkrikom do tmy! Samotné zverejnenie fakturácie pre objektívne posúdenia nepostačuje!!! Hrubé nedostatky v riadení spoločnosti, neodstránia žiadne protestné zhromaždenia, výmena figúr, či sprievody, nezvýšia platy zdravotníkom, učiteľom, dôchodok dôchodcom a tak podobne, ani zneužitie akejkoľvek vraždy!!!  Treba sa pozrieť na jadro problému, nie iba na jeho obal.  Ale takéto riešenie, konkrétnych problémov, zdá sa nevyhovuje ani jednej strane, či jednotlivcom. Ak by mali záujem na skutočnom riešení problémov, tak už dávno, by prijali aj konkrétne riešenia, či zákonné opatrenia. A nie iba akési polovičaté, nič nehovoriace zverejňovanie faktúr. Či snáď naša INTELIGENCIA, vyššia vzdelanostná úroveň akademikov, nerozmýšľa???  Podľa počtu rokov, kapitalistického systému, zdá sa že skutočne nerozmýšľa, a občanov má na háku. Tí, sú dobrí iba ako výťah do funkcií, a osobného prospechu !!!

 

Michal Maťaš

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85268x
Priemerná čítanosť článkov: 2751x

Autor blogu

Kategórie