Založ si blog

Oprávnené „Šomranie“ nad platmi starostov

Keby páni poslanci, zvýšili starobné dôchodky u tých, ktorí do dôchodku odišli pre rokom 2003, či 2004 a odpracovali plný počet rokov, o podobnú sumu ako u starostov, určite by som poslancov NR SR pochválil. Ale takto okrem nadávok, na ich zlú, neadekvátnu prácu, zostáva iba nadávať!!! Skutočne nevedia čo činia. Nemajú ani šajnu, ako sa s financiami a majetkom plytvá.

Preto nedá mi, aby som sa nevyjadril k príspevku p. Evy Štenclovej , pod titulkom „Ľudia šomrú na platy starostov“ zverejnené v Pravde. Šomrú oprávnene !!! Diskusia k článku na iPravde to aj potvrdzuje. Starostovia zase tvrdia, že svoje peniaze si zaslúžia. Je prirodzenou vlastnosťou, že zvýšenie platov si obhajujú. Majú na to právo. Tvrdia, že majú veľa práce, často na úkor svojho voľného času, dokonca i dovolenky. Takáto obhajoba je veľmi zlá, ak nie hlúpa. O skutočnej práci, bez konkrétnych čísel, vymenovaním počtu miliónových stavieb realizovaných z obecného rozpočtu je málo platná, nič nehovoriaca. Iba samotné konštatovanie, máme veľa práce, je o ničom, a ničím nepodložené.

Keďže som prácu predsedu MNV (nekomunista), i starostu vykonával, preto si myslím, že dokážem ju aj ohodnotiť. Je pravdou, že náplň práce sa oproti minulosti zmenila, a myslím si, že k lepšiemu, ľahšiemu spôsobu riadenia, či výkonu. Preto potvrdzujem, že názory na zvýšenie  platu nevychádzajú z reálnych výkonov, preto sú nezaslúžené, ku skutočnej práci nadmieru vysoké!!!

Vo svojich blogoch sa k výkonu starostu, financiám, kontrolnej činnosti hospodárení s majetkomi, vzťahu k občanom, ich informovanosti venujem bližšie. Dávno predtým, než k takému návrhu vôbec došlo. Ak si diskutéri, obhajujúci plat starostov, tieto vyhľadajú a prečítajú, prídu na iné myšlienky. Možno sa nájdu starostovia,  ktorí si vyššie platy naozaj zaslúžia, a to v tom prípade, ak dokázali z vlastných prostriedkov  vybudovať významné stavby v 1/2, alebo aspoň 1/3 rozpočtu.  Taký starosta bol raz v rozhlase (nechce sa mi v poznámkach hľadať), ktorý povedal, že on nepotrebuje dotácie, lebo dokáže významné akcie robiť v rámci obecného rozpočtu!  Ak to dokáže jeden, a za podstatne menší plat,  prečo nie ostatní??? Pred takými, dávam klobúk dole, v hlbokej poklone. Že sa to dá, som to aj sám skúsil (viac predchádzajúcich mojich blogoch).

K uvedeným platom dodávam, že ak sa financie vydávajú na hlúposti, absolútne zbytočné stavby, ak je zlé plánovanie, nehospodárne nakladanie, neuvážene predáva obecný majetok, konajú podvody, súvisiace s trestnou činnosťou, tak taký starosta si nezaslúži ani minimálny plat. A to je realita, a pravda. Tieto skutočnosti sa občanom zatajujú, aspoň v našich podmienkach. Ak by občania, boli o týchto veciach informovaní, voľby by boli inakšie, výkon lepší, a aj odmeňovanie spravodlivejšie a objektívnejšie  !!!  Občanov však nikto nerešpektuje, nikoho to ani nezaujíma, počnúc vedením obce, končiac prezidentom!!!

 

 

Michal Maťaš

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85100x
Priemerná čítanosť článkov: 2745x

Autor blogu

Kategórie