Založ si blog

Nenaprávajme jednotlivcov, ale systém: /štruktúru, riadiacu prácu, zodpovednosť, kontrolu/, dosiahneme oveľa, oveľa viac

Poniektorí diskutéri a pár blogerov na iPravde kritizujú socializmus, nevnímajúc z toho neobjektívne médiá. Záporne hodnotia, či nadávajú ľuďom, ktorí sa k tomuto systému, a komunistickej strane vyjadrujú kladne. Bez rešpektu, tvrdia iba o ich zlobe, a popritom  vychvaľujú dobrotu kapitalizmu. Zdá sa, ako keby si vybíjali zlosť na niečom, čo možno, poniektorí ani nezažili. Bezzásadovo a nepravdivo zveličujú jedno či druhé. Akoby znalosti o problémoch minulosti, mali iba z druhej ruky, t. j., z rozprávania iných, možno nejakým spôsobom postihnutých „systémom“, či trestom za skutočnú  protištátnu činnosť. Tá, je pre spoločnosť škodlivá aj dnes. Zostava nepotrestaná, pritom z toho istého dôvodu, v mnohom, je potrestaný radový občan.

Dovolím si poznamenať, že vo väčšine všetko záleží od konkrétnych ľudí. Takých, ktorí robili, alebo robia nekalé skutky, pre dosiahnutie vlastných výhod  na úkor iných, a je jedno, či je to za socializmu, či kapitalizmu (najkrikľavejší príklad =  Kiska – prezident, NATO – rozpínavosť, EÚ – diktát, privatizácia – zlodejstvo a pod.  atď., atď.,), alebo aj hlúposť, viď. diskusiu pod jednotlivými príspevkami dobrých a objektívnych blogerov.

V socializme „nebol“ problém v systéme, aj keď občas aj ten zaškrípal, ale v jednotlivcoch, zlých ľuďoch. Maličký príklad: jeden pán učiteľ komunista, hlásil rodičov na OV KSS (Okresný výbor komunistickej strany Slovenska), ktorí dali zapísať deti na vyučovanie náboženstva, a po zmene systému, bol hádam najlepším, či najoddanejším veriacim. Keby sa choval ako dobrý človek, kresťan, veriaci, nehlásil prihlásených na náboženstvo,  ľudia by mali o problém menej. Nežili by v strachu, nie pred systémom, ale konkrétnymi, neprajnými ľuďmi.

Ani náhodou, nepodobá sa to ľuďom dneška, chváliacim od začiatku, po roku 1989, podvodný, skorumpovaný kapitalizmus, samé zlodejstvo? Trvajúce už 30 rokov? Bez nádeje na zlepšenie systému, spravodlivosti, a života všetkých občanov???  Preto to nie je len vec súčasného zlého systému, ale hlavne konkrétnych ľudí podporujúcich či využívajúcich tento systém na vlastné obohatenie, viď p. Kiska, Matovič, Sulik a spol. a pod. Žiaľ, všetko to zlé sa vzťahuje, či pochádza  aj od našich poslancov NR SR, z dôvodu neriešenia skutočných problémov!  Prosím porovnať záslužnosť, či prínos poslancov, jednotlivých strán (nie kauzy) pre spoločnosť, radového občana – s platmi poslancov, dokonca aj starostov obcí a primátorov miest !!!  Myslím si, že im nejde o občanov, národ, demokraciu, iba o vlastný prospech!!! Práve oni, poslanci NR SR, idú príkladne vo schvaľovaní iba platov, či odmien, spôsobom sami sebe, bez ohľadu na výsledky práce poslanca, prínos skvalitnenia života všetkých občanov tejto spoločnosti. A občanom, nad takýmto zlým, nezaslúženým, nekontrolovaným, „ne Demokratickým“, platovým postupom  zostavajú iba oči pre plač. A vraj niet peňazí !!!  Tých, myslím peňazí, je dosť, len sú zlé, neodborne, neúčelne, zbytočne, nerozumne, hlúpo využívane. Treba príklady? Tých je viac, ako je prípustné ! Čosi som o tom už aj písal. A za tie hlúposti, často aj podvody, zlodejstvo, zvýšenia platov ???   Nevynímajúc z toho políciu a prokuratúru, pre nešetrenie trestnej činnosti (dokumentácia).  Aj taká je v súčasnej DEMOKRACII skutočná pravda.  

Porovnanie minulosti a prítomnosti platí aj pre 50 roky, kedy bolo najväčšie, či najčastejšie tzv. „násilie“, pri presviedčaní ľudí pri zakladaní družstiev, či trestaní protištátnej činnosti. Avšak neskoršie ,po 65 roku, ale hlavne v 70 a 80 rokoch, bolo už družstvo prínosom pre radového občana (družstevníka) ale i pre spoločnosť. Všetko záleží od poznania reálnych udalosti, ktoré sa stali, možno v každej obci, aj keď v mnohom rozdielne. Na základe reálnych skutočnosti, udalosti obci a družstiev, sa dajú odvodzovať aj  názory občanov, samozrejme tých starších, pamätlivých a objektívnych. Spôsob ako jednotlivé udalosti zasahovali do ľudského bytia, ovplyvňujúc ich postoje ……………  (napr.: vzbura družstevníkov 1953,  deportácie roku 1944 – 5, vstup vojsk VZ 1968, a pod.). Všetko to, čo sa udialo v spomenutých obdobiach, v rokoch socializmu, bola iba kvapka v mori v porovnaní s novodobým kapitalizmom. Tak ako Slovenskí „Kapitalisti“ = medzi inými, aj niektorí tzv. súkromní podnikatelia aj v poľnohospodárstve po roku 1990, obrali svojich členov, a vo všeobecnosti ľudí, občanov jednotlivých obcí, pracujúcich, o majetok bez náhrady, čím sa podvodne obohatili na ich úkor, skutočne nemá obdobu !!!  Ani v socializme, nech bol akýkoľvek, nebol tak zlý, ako mnohí vykladači o ňom hovoria. Také podvody komunisti nikdy a v ničom nerobili. Prevody majetku družstva spôsobom sami – sebe (pre pár funkcionárov) s porušením platných stanov (družstva) a zákonov to len potvrdzujú.  A nielen tam, či v tom !!!  Nik sa tým podvodom (trestnou činnosťou) nevenoval, ani nevenuje, ale čo je najhoršie, niet ani snahy dať to do súladu s právom, skutočnými vlastníckymi vzťahmi, pravdou, spravodlivosťou, čím sa jednoznačne podporuje podvod, korupcia, hlúposť, plytvanie financiami (zákony, dokumentácia, realizácia stavieb).

A naši páni politici, ani médiá, sa nezaoberajú systémom riadenia spoločnosti, ale iba sami sebou, a najlepšie, ak môžu poukazovať na prehrešky toho druhého. Typické je to na strane našej opozície, a mimovládok, hľadať kauzy koaličných politikov, či odôvodnene, ale v skutočnosti častejšie neodôvodnene, bez akýchkoľvek dôkazových materiálov. Nezáleží im na skutočnom poriadku, právu, pravde, a spravodlivosti, ak môžu z toho vytĺcť politický kapitál, a aj nejaké peniaze, hlavne za voľby.  K tomu aby získali výhody, či už pre politickú  stranu, ale najlepšie ak  do vlastného vrecka, či na osobný účet, je dobrá, hocijaká hlúposť, očiernenie, lebo naivný občania, im na to aj naletia, podporia ich hlúposti, divadelné vystúpenia,  mysliac si že konajú správne.

Médiá často popisujú kauzu, za kauzou, ale ani slovíčkom sa nezmienia, čoho je to najväčší problém, čoho, alebo koho produktom, a ako by sa tým podvodom (plošne) dalo predísť, zabrániť. Píšu iba o kauzach, najlepšie koaličných, a z toho smeru, lebo to im lepšie vynáša, a naopak opozícia je nimi chránená viď. p. prezidenta, atď.

S očistov, by sa malo začať v prvom rade u politických strán, tak, že budú žiť z členských príspevkov, a spoločnosť, či štát im uvoľní finančné prostriedky povedzme 25 %, alebo hoci aj 100 % hodnoty (sumy) výberu členského!  V súčasnosti občania,  nehorázne doplácajú  podľa systému na základe volieb. Každá strana nech vyskakuje do výšky výberu členského za minimálnej výpomoci štátu z daní občanov. Tým sa zmenší počet strán, množstvo prezliekačov kabátov, a možno aj zlepší systém riadenia spoločnosti.

Iba zmenou systému, možno dosiahnuť vyššiu mieru účinnosti pri odstraňovaní korupcie, podvodov a trestnej činnosti. Súčasne s touto zmenou, ide ruka v ruke,  skvalitnenie spôsobu riadenia, kontrolnej činnosti, zodpovednosti, spravodlivosti a pravdy, čo by bolo oveľa, oveľa vyšším prínosom  pre spoločnosť, ako  honba na čarodejnice, členov vlády bez relevantných dôkazov !!!  

            Na záver, skúsme porozmýšľať logický: čím menej „inštitúcií“  vstupuje do systému (pre)rozdeľovania, či hospodárenia s finančnými prostriedkami, tým menej rozkrádania a korupcie.  Čím účinnejší kontrolný systém, tým menej  podvodov a hlúposti. Čím menej hlúposti, tým lepšie hospodárenie s finančnými prostriedkami. Čím lepšie, účelnejšie  plánovanie, tým menšia potreba finančných prostriedkov na rozvoj spoločnosti,  obcí a miest!!! Čím lepšia informovanosť občanov v rámci VZO (verejných zhromaždení občanov), tým kvalitatívnejšie lepší stupeň DEMOKRACIE (vlády ľudu) !!!! Čím väčší stupeň demokracie (priamej), tým menej podvodov, korupcie, a hlúposti!!!

Nuž skúsme do systému zapojiť demokraciu, ale lepšiu ako v starovekom Grécku, či po Francúzskej revolúcií, zameranú iba na zastupiteľskú demokraciu, formou volieb (súčasnosť). Zapojme do rozhodovacej činnosti aj radových občanov, povedzme formou zhromaždení občanov, aspoň v takej miere, ako to bolo za toho  „zlého, niektorými občanmi nenávideného  socializmu“ (rady, pléna, VZO, kontrola hospodárenia vyšším orgánom /nadriadeným/, predstavovanie kandidátov – poslancov  do vyšších orgánov /plén/, po schválení obcou a pod.).

 

Michal Maťaš

 

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85102x
Priemerná čítanosť článkov: 2745x

Autor blogu

Kategórie