Založ si blog

Koronavírus vs. Cholera, alebo, aký rozkaz (príkaz, nariadenie = Matovič) – taký výkon ! !!

V niektorom z blogov a diskusie, som zachytil vyjadrenie, že na Slovensku niečo podobné ako ochorenie koronavírusom ešte nebolo. Podobne to bolo spomenuté v relácií o 5 minút dvanásť, 26.4.2020, najprv p. predsedom NR SR Kollarom,  ako i p. podpredsedom Smeru SD Žigom. A nielen nimi. Uvedená skutočnosť nie je pravdivá. Preto, týmto príspevkom chcem  mylné vyjadrenie, či názor trochu poopraviť. Na tom našom Slovensku čosi podobné, podobajúce sa koronavírusu bolo. A ako píše aj p. Nižňanský v tohtoročnom májovom Extra plus, v článku EPIDEMIE BOLI A BUDÚ, s veľavravným podtitulkom, v texte píše, že epidémií bolo viacero. Jedno z nich sa prejavilo vo forme opatrení pri ochrane zdravia ľudí pred cholerou. Pravdaže, bolo to pomerne dávno, na jeseň roku 1970. Preto na túto skutočnosť sa môžu pamätať iba starší občania, skôr narodení, a hlavne  postihnutej oblasti. Dotýkalo sa to iba časti okresov Michalovce, Trebišov, a možno Košických železiarní. Ostatná časť Slovenska túto skutočnosť nemusela ani zaregistrovať, lebo ich sa to nedotýkalo, aj keď v médiách určite nejaké správy boli.

Týmto  blogom, nie je cieľom hodnotiť škodlivosť uvedených chorôb, spôsob prenášania, ani porovnávať rozsah postihnutých oblasti. Rozdiel medzi nimi je pomerne veľký.  Chcem len pripomenúť udalosti, ktoré sa v rámci ochranných opatrení udiali, ktoré sa z časti, ak nie úplne, podobajú tým dnešným. Vo vyššie uvedenom čase táto choroba bola prinesená z vtedajšieho (S)ZSSR, do Veľkých Kapušian – Maťovce, prostredníctvom široko rozchodnej (železničnej) trate, jej obsluhy, prípadne prekládkovej stanice  Čiernej nad Tisou, či aj nejako inak , neviem.

Po zistení uvedenej choroby bol utvorený krízový štáb pri ONV (Okresný národný výbor) Michalovce, za svoju časť okresu, ktorí pozostával z príslušných zdravotníkov, pracovníkov štábu CO, RO (rady obrany), funkcionárov ONV, resp. kraja. Tento dospel k názoru, že je potrebné postihnutú oblasť „ nepriedušne“ uzatvoriť.  Stalo sa! Ním bola stanovená hranica zdravej a chorej oblasti. Súčasne bol zriadený podobný štáb v postihnutej oblasti, ktorí pracoval v obci Pavlovce nad Uhom, na podobnej báze funkcionárov v tej časti bývajúcich (bol som pritom, k dispozícií štábu). Ten podliehal hlavnému riadiacemu štábu okresu, teda plnil jeho príkazy a nariadenia. V rámci karanténnych opatrení, bolo zriadené stredisko zhromažďovania chorých, v nejakom (v tom čase bolo všetko štátne, alebo podnikové) zariadení na Zemplínskej Šírave. Postihnutí občania (podozrivý) touto chorobou, boli z chorej oblasti prevážaní do tohto zriadeného strediska, podotýkam všetci bez rozdielu.  Samotné stredisko bolo strážené, či skôr  nepriedušne uzatvorené!

Hranice oddeľujúce „chorú časť od zdravej“, boli strážené armádou, z dôvodu, že bol zákaz pohybu v rámci týchto oblasti. Zásobovanie bolo realizované podobne ako prezentované v TV, v nedeľu  19.4.2020 ráno, t. j. s prekladom potrebného materiálu pre postihnutú oblasť na strážených hraniciach. Avšak, pohyb v rámci oblasti (v ich vnútri, zdravých a chorých), bol bez obmedzenia. Dôraz bol položený hlavne na ochranu prostredníctvom hygienických opatrení úradov, výrobných  podnikov, škôl a priestorov možného zhromažďovania občanov. Aj v rámci postihnutej oblasti, všetko fungovalo tak, akoby sa nič nebolo stalo.

Za pozornosť, určite stoji organizačná stránka zabezpečenia ochrany zdravia občanov pred touto chorobou. Ak by som mal porovnať organizáciu, zdravotné zabezpečenie, zásobovanie, obmedzenie pohybu občanov, určite bolo oveľa, oveľa na  lepšej úrovní pri cholere, s mennej rizikovým prenášaním, ako pri koronavíruse. Organizácia pri cholere bola  „takmer  bezchybná“, rozhodne uvážlivá, rozumná, bez akýchkoľvek rozporov, „médialneho cirkusu“, nie ako pri koronavíruse. Chaos do systémových opatrení ochrany, vnášal  a vnáša sám p. premier Matovič,  jeden deň tak, a na druhý inak,  podľa môjho názoru, so zbytočnými obmedzeniami. Ako dôchodca nechápem, k čomu bolo dobré obmedzenie dôchodcov pri nákupe  základných potrieb od 09.00 do 11.00 hod., a súčasne s tak malým vymedzením počtu kupujúcich, podľa štvorcových metrov. Ani v takomto vymedzení, v obchodnom dome (predajni), nie je reálne a možné vylúčiť stretnutia kupujúcich medzi regálmi, ani sa ten odstup nedodržiaval a nedodržiava. Podobne nedokážem pochopiť uzatvorenie občanov doma, hlavne v oblastiach, či v obciach alebo mestách, v ktorých sa žiadny nakazený touto chorobou nevyskytoval, a ani nebol predpoklad, žeby ktosi s touto chorobou k ním došiel (K tomu by možno pomohol konkrétny zoznam, vonku sa nachádzajúcich ľudí od cestoviek atď.), a na základe toho príslušné opatrenia. Vyvinúť aspoň snahu, o precíznejší spôsob organizačných opatrení, zo strany predsedu vlády a jeho štábu, až po obce, v zabezpečení zdravia i ekonomiky !!!   

Podľa môjho  názoru, najlepším opatrením by bolo bývalo, keby pán premiér Matovič aj s celým krízovým štábom urobil(li), aby každý prichádzajúci občan z iného štátu (postihnutého touto chorobou), bez pardónu,  bol umiestnený v krízovom zbernom tábore na potrebný čas, bez akejkoľvek výnimky, chorí, či zdravý, ak nemá potvrdenie zdravotného stavu….  Tak uchrániť ak nie celú, tak väčšiu časť republiky, bez choroby a „drastických“ opatrení. Tým chcem povedať, že s riadnym chodom inštitúcií, podnikov, obchodov, škôl, nemocníc a tak podobne.

V tom čase, v r.1970, nikto nerobil toľko tlačoviek ako náš terajší ctený predseda vlády p. Matovič, „ráno na obed a večer“. Nikto nevyplakával pred kamerami, nikto neodvolával svoje rozhodnutia, nikto neobviňoval riadiacu sféru, neobviňoval svojich spolupracovníkov vlády, ani niekoho z krízového štábu,  zdravotníkov, policajtov, nikto sa z problémov nevyzliekal, nikto sa nestával do pozície záchrancu, nikto si takto nevylepšoval svoje ego, skutočne nikto, akoby  všetko bežalo ako dobre zabehnutý stroj.  Ani nikto zo SNR v tom čase si nerobil zásluhy  ako spomínaný predseda vlády MATOVIČ. Každý si robil popri tom svoju prácu, na pracovisku i doma v zdravej i postihnutej oblasti!!!

V tomto boji s koronavírusom, podľa môjho názoru, zdá sa, najviac pokuľháva riadiaca  a organizačná práca, ktorá je evidentne iba na úrovni predsedu vlády, čo je potvrdené prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov. Dosiaľ, možno vlastnou chybou, som nepostrehol prostredníctvom médií, čosi o práci iných krízových štábov. Zdá sa, akoby ani neexistovali. Či ??? Z toho vyplýva otázka, či sú vôbec zriadené krízové štáby na úrovni krajov, okresov a obcí. Na základe toho predpokladám, že by sa značne odbremenila práca samotného predsedu vlády v tejto činnosti, čím by vznikol priestor vo väčšej miere pre plnenie a poslanie úlohy predsedu vlády, vnútornej a zahraničnej politiky.  Pravda, tým by došlo k zníženiu ega p. predsedu vlády Matoviča, „ZÁCHRANCU“ !!!  A to sa podľa jeho prezentácie, samochvále, kritike iných, asi NESMIE STAŤ!!!  On ako nevojak nevie, čo je to rozkaz, príkaz, nariadenie, nadriadeného, že najprv príkaz hoci aj hlúpy sa musí splniť, a až potom sa možno sťažovať.  Preto policajti plnili príkaz dôsledne (kolóny) , tak ako p. predseda Matovič prv „POVEDALI“ !!! Ináč povedané, aký „rozkaz“ – taký výkon !!! Neplnenie rozkazu …, znamená trest, v tomto prípade pre polícajtov.  To by pán predseda vlády, také základné veci mál vedieť!!! Preto policajti urobili čo mali, a urobili to správne. P. Matovič, predseda vlády, nech v prvom rade rozmýšľa čo hovorí, a až potom nech koná, vyslovuje závery !!! A k zodpovednosti hádam iba toľko, že kto rozkaz ….. vydáva, alebo ho podpisuje, ten je aj za všetko zodpovedný. Poradný organ, je iba poradný, teda bez zodpovednosti !!!! Vždy tak bolo, a tak  aj má byť, tak je to myslím správne !!!!

 

Michal Maťaš

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85193x
Priemerná čítanosť článkov: 2748x

Autor blogu

Kategórie