Založ si blog

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

         Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru  najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je  nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces trvá už od  nežnej. Sama lož, zlodejstvo, neschopnosť, neodbornosť, hrubosť a podvod nebývalých rozmerov. Aj „dnes“ zo strany ZMOSu, politikov, a iných organizácií, počúvame ako im chýbajú finančné prostriedky. Možno, skutočne chýbajú, niekde, avšak v prvom rade sa pozrime, či sa s nimi doslova a  písmena    n e p l y t v a (Ukrajina), teda  investuje zlé, bez rešpektu života, histórie, životného prostredia, osobnosti, i účelnosti, povedal by som neodborne, zbytočne,  jedným slovom, hlúpo. Mnohé veci v obciach, i rôznych inštitúciách, „ demokratický, odborne“, mení starosta (ka), šéf na svoj obraz.

          S ľútosťou konštatujem, že naša spoločnosť sa dostala do štádia, kedy „demokratický“ rozhoduje iba jeden, jediný človek, šéf, občas aj pracovník tej či onej organizácie!!! Iba on má pravdu, a nikto iný!!! Protest ústny, či písomný sa nepripúšťa, viď. nezákonnosť polície (predchádzajúci blog, ďalší napísaný možno tiež zverejním), podpora vojny na UA, nezverejnené články písané pre Obecné noviny i okresné ZN. Pre samosprávu obce, aspoň u nás to platí dvojnásobne. Na základe poznania obecných pomerov, si dovolím otázku : na základe čoho,  predstavitelia ZMOSu a politici,  usudzujú, že obce majú malo finančných prostriedkov??? Iba na základe toho, že to povedal jeden, či dvaja – traja starostovia??? Možno táto požiadavka odznela na SNEME ZMOSu. Ale na základe  toho vyplýva ďalšia otázka: koľko je, či bude dosť???? Súčasne podotýkam, že iba na rozumné, ekonomický účelové,  pre spoločnosť (ľudí) výhodne investície, nie ako dnes, či porevolučnom období do súčasnosti !!!  Viac rozkradnuté, ako odborne, účelne, rozumne, ekonomický výhodne investované!!!  

Nikdy som si ani len nepomyslel, že tým kritickým blogom upozorňujúcim na nedostatky, budem poukazovať v rámci svojej obce, vo vecí zlých riešení. Robím to aj preto, že padla posledná kvapka do pohára trpezlivosti, ale o tom až nakoniec.  Ale aj preto, aby predstavitelia štátu i ZMOSu, a inštitúcií, sa nad sebou vo veci štruktúre riadenia,  kontrole (tá  chýba najviac) v spoločnosti zamysleli, lebo asi padáme voľným pádom, ak už  nie sme na dne chaosu, bezprávia, podvodov, tyranstva, neslobody,  porušujúc ľudské   práva, nazývajúc to honosne, účelovo, „demokracia“ (vláda ľudu) !!!! Veľa sa dá prepáčiť, ale žeby až toľko ? 

        To, že nefunguje štát vo všetkom tak ako by mal, v prospech všetkých občanov je dávno známe. To bol cieľ novembra 89.  Potvrdzujú  to mnohé skutočnosti, najviac však podvody na všetkých úrovniach, nezhody koalície  i opozície, riadenie úradov, mnohé zle, obludné riešenia, výroky politikov, zakladanie nových strán len preto, že v pôvodnej strane  sa niekomu strácajú osobné ambície na vrcholové funkcie v tejto zlodejskej  spoločnosti.  Mnohé sa chcú dostať iba k plnému válovu, nehľadiac na ľudí, pracujúcich (zvyšovanie daní a pod.), spoločnosť, politickú stranu a je jedno či je to hore, alebo dole, funguje to rovnako, zlodejský a hlúpo.

         Myslím si, že podobne je to aj v niektorých ďalších obciach. V našej tak to naozaj je. Nebohá suseda mi pred viacerými rokmi (16) pred voľbami vravela, že tá kandidátka na post starostu kandiduje kvôli platu, nie práci. Ak by som mal oceniť prácu vedenia obce za 16 rokov, tak pochvalu zasluhuje, zabezpečenie opravy striech na obecných budovách, úprava vnútorných i vonkajších priestorov nové okna a vynovenie fasády Obecného úradu,  Literárneho múzea P. H. a z časti i klubu, a hlavne parkovisko popri oplotení cintorína a cesty, na dávno predtým (1989 r.) uložených skružiach. Takýto bol aj plán, či zámer.            

         Zlého hospodárenia v našej  obci, je tiež neúrekom, hádam i viac. Nedostatky ale nebudem popisovať podrobne,  iba vymenujem s krátkou poznámkou. 

          Mrzí ma, a veľmi, že na Dome smútku (ďalej len DS) boli z východnej strany vchodu, úplne odstránené okrasné lišty. Namiesto ich údržby, opravy či výmeny. Došlo k tomu z dôvodu zanedbania starostlivosti preto zhnili.

             Nespokojnosť možno vyjadriť aj k miestnosti DS, ktorá mala slúžiť na úschovu truhiel, aby pozostalí doma zomrelých, nemuseli bežať do Michaloviec, ale mali to hneď po ruke „doma“. Podľa mne poskytnutej informácie, urobiť z toho sklad CO je nenáležité, nesprávne, nedôstojné.  Za tých zlých komunistov, na uloženie toho materiálu postačovala aj pivnica pod bývalým učiteľským bytom (v nedávnej minulosti OÚ /Obecným úradom/) , prečo nepostačuje aj dnes, za kapitalizmu??? Veď nefunguje civilná obrana (Zväzarm), branná výchova na školách a ani ZVS. Naviac, našla by sa aj iná postačujúca miestnosť, keby ….

           AKO päsť na oko pôsobí odstránenie zábradlia na vstupnej časti pred DS zo západnej strany a vybudovanie schodov a nájazdu pre vozičkárov. Budovať nájazd napriek tomu, že nie je potrebný, že je absolútne zbytočný, lebo z popisovanej východnej strany DS bol a je pre nich možný absolútne bezproblémový, nenáročný vstup, cez hlavnú bránu až do domu smútku, čo sa nedá povedať o vybudovanom nájazde.  Myslím si, že tento vybudovaný nájazd, po každej stránke je totálna ekonomický a účelovo realizovaná hlúposť, s urobeným chodníkom, a zlikvidovaným oplotením cintorína.   

            Často sa hovorí o nedostatočnosti finančných prostriedkov, najhlavnejšia téma starostov,  ZMOSu  i rôznych organizácií, dokonca i vlády, a politikov, ale realizovať  verejné osvetlenie chodníka na cintoríne, v čase nedostatočnosti financií, považujem za totálny nezmysel. V budúcnosti zbytočné náklady na energiu. K čomu a komu má slúžiť toto osvetlenie, lebo mŕtvy na cintoríne ho určite nepotrebujú, a občania by návštevu mali uskutočniť za bieleho dňa. Podľa mojich skúsenosti tak aj na 99,9% robia. Skôr by som v našich podmienkach realizoval doplnenie oplotenia cintorína, namiesto jeho zrušenia, alebo dokončiť jednu  malú časť chodníka. Na cintoríne budovať akúsi oddychovú zónu pred DS (na cintoríne) zo západnej strany je totálny nezmysel, hlúposť. Stalo sa, nuž čo, aj keď je to zbytočné, viď lavičky, chodník, zrušené oplotenie.

         Urobiť asfaltový chodník k Obecnému  klubu, ku dverám kuchyne, a nie hlavnému vchodu,  a ešte to aj označiť, nemá obdobu. Pritom stačilo tak málo, iba ukázať, alebo vytýčiť realizátorovi  chodníka, ku ktorým dverám je potrebné ho urobiť. Čia je to chyba:, robotníkov, či starostky??? Svojim počinom,   vstupom cez kuchyňu, dali v podstate Zbohom hygienickým podmienkam.

         Realizovať uloženie kanalizácie do hĺbky 6 m, slovom šesť metrov z hľadiska životného prostredia, nezodpovedá jeho ochrane.  Áno, je to výhodné pre VVAK z hľadiska odberu vody a návratnosti, ale absolútne nevýhodné pre občanov obce, hlavne tých pod kanalizáciou a ich studni. Keďže dávno pred tým (asi 1990 r.), bol vypracovaný projekt kanalizácie na základe gravitácie (spádovo), ktorý bolo potrebné iba oprášiť a prípadne vylepšiť, tiež hovorí o neznalosti, nezáujmu, nezodpovednosti, hlúposti funkcionárov obce a nikoho iného. Otázkou zostáva, kto má chrániť záujmy obce a občanov, ak nie starostka, spolu s Obecným zastupiteľstvom??? !!! A čo zbytočné náklady na projektovú dokumentáciu ???

          Obdobná realizácia je aj pri vodovodnom potrubí. Prerušiť obecný vodovod pri Kostole a Materskej škôlke, v prospech napojenia VVAK, tiež hovorí o zanedbaní povinnosti. Následkom toho znemožniť TJ polievanie trávnika futbalového ihriska z obecnej studne, pritom dobrú pitnú vodu odstaviť a prečerpávať ju ponorným čerpadlom z objektu studne do blízkeho kanála, pripomína ďalšiu totálnu neschopnosť a nezáujem vedenia obce, o čo najväčšie využitie vlastného zdroja „ (výbornej) pitnej“ vody, potvrdené mnohými cudzími návštevníkmi, či odberateľmi (robili si sami rozbor, dokonca až z BA). Jeden pán minister ŽP (Miklós) za vlády p. Dzurindu napísal OÚ, že je v interakcií s vodou Ondavy. Áno, „pravda“, lebo tá je zväčša v priebehu roka na úrovní 101 m. n. m. (Horovce), a voda zo studne vyteká na úrovni 104 m. n. m. Možno preto nebola poskytnutá dotácia z MŽP na výstavbu obecného vodovodu. Takmer mŕtva investícia – vrty 2x okolo 119 m, projektová dokumentácia, čerpací pokus 2x !!! Hospodárne, no nie???

            Ďalším nelogickým, riešením, je hlboká priekopa popri ceste na nižšej, ľavej strane hlavnej cesty smerom na Trhovište.  Ak by bola urobená tak, ako by mala  na vyššej strane, aj tak by bola na podmienky obce zbytočne hlboká. Riešením by bolo, či je, doložiť potrubie s urobením zberných šachiet, a na to urobiť chodník (mestská úprava). Avšak, to by sa museli pracovníci obce, nad problémom aspoň zamyslieť, nie to ešte aj realizovať. To tiež hovorí o nezáujme, neschopnosti, neznalosti, nezodpovednosti, ale hlavne o nehľadaní objektívnych a  rozumných riešení.

             Zo strany obce, najhoršie obstála kúria Reviczkého, chránená kultúrna pamiatka, komisiou do zoznamu zapísaná koncom roka 1986, alebo 7. Dokonca, obec dostala list v tom čase (asi r. 1991 – 2) z ONV odboru kultúry, v ktorom bola vyhrážka 500 000 Kčs pokuty, ak sa obec nebude starať o jej opravu. Až v roku 2006 bol pre ňu zabezpečený kompletný materiál na opravu strechy prostredníctvom postupných dotácií.  Avšak obec opravu nezrealizovala a asi v roku „2018“ deravú strechu zhodila, pričom ostali stáť iba holé steny (múry). Materiál až k dnešnému dňu zostal nevyužitý. Pravda, časť obecného pozemku bola odpredaná na rozšírenie záhrad, pre občanov bývajúcich poniže. Či to bol zámer „jej zbúrania“, kvôli  predaju časti pozemku, ťažko povedať. Napriek všetkému zostavajúci materiál sa mohol  využiť na novú strechu obecného  klubu, čo by prinieslo určité výhody (žumpa – dažďová voda zo strechy).  Nestalo sa, krytina  je uložená v nefungujúcom kine, a hranoly možno naďalej hnijú na dvore OÚ. Všetko to, poukazuje znova na zlé, nekompetentné riadenie obce zo strany vedenia.

              Čerešničkou na torte hlúposti, by som nazval „začiatok konca LITERÁRNEHO MUZEA P. horova“, ktorá myslím si, hraničí až s debilnosťou. O túto zmenu sa pričinili hlavne pracovníčky obce, vylepšujúc si svoje pracovné priestory, či podmienky, napriek tomu, že i na pôvodnom mieste (v bývalom učiteľskom byte) sú, či boli, lepšie ako dobré, naviac, ešte aj  úpravou vylepšené.  Nestačilo, chceli ešte lepšie. Preto sa pasovali do úlohy odborníčok na múzea. Nedomyslene, úpravou, ukázali že nevedia čo je to  úcta k niečomu, niekomu, k nášmu rodákovi Pavlovi Horovovi a ďalším literátom.  Nehľadeli tým pádom ani na zbytočné investície do úprav bývalých, či súčasných priestorov.  A tak vystavili obec a občanov hanbe kultúrnej obce, a všetkých rozumných a cítiacich  ľudí. Takýto zlý, nehorázny, neodborný, hlúpy, bez štipky úcty,  postup vedenia obce, sa tak často nevidí.    

          Ale nech každý jednotlivé úkony, či presuny  z OU do L. M., posúdi podľa vlastného gusta, či rebríčka hodnotenia. Začalo to presunom obecného archívu z bytu (úradu) do múzea (asi zborovne). Hneď za tým, presun obecnej knižnice, znova z bytu (úradu) do múzea. Treba však povedať že niektoré veci boli uložené v bývalej zborovni počas funkčnosti školy 1 – 5 ročníka.  Nemyslím si, že došlo k zlepšenia pracovných podmienok tak,  aby každý pracovník mal svoju kanceláriu, aby podľa vyjadrenia jednej pracovníčky, nebola vyrušovaná občanmi, čo bola podmienka zriadenia kancelárie namiesto knižnice (pracovníčku obce občania vyrušujú). To presťahovanie sa konalo postupne od roku 2007, a v tomto 2023 r. sa presťahoval  Obecný úrad  do priestorov L. M. Hlavne tento postup nelogických zmien  v Literárnom Múzeu, sa  pričinil k napísaniu tohto blogu, napriek tomu, že to považujem za veľkú hanbu pre občanov obce.       

            Čudný to postoj starostky obce aj s pracovníčkami, prípadne  aj  Obecného  zastupiteľstva,  k „L. M“.  ak túto   zmenu   

N i č e n i a schválilo.  Namiesto zveľaďovania, propagácie, poriadania kultúrnych akcií v múzeu, pre pohodlie neschopného vedenia rovno    N  I Č  E  N  I  E !!! 

            Zostáva iba dúfať, že túto hanbu obce vedenie odstráni v čo najkratšom čase tým, že L. M. P. Horova, dá do pôvodného stavu. Úradníci obce sa vrátia do pôvodných priestorov úradu (učiteľského bytu), lebo sú viac než dobré. Dokonca by som povedal, že ani predchádzajúce podmienky úradu neboli zlé, s knižnicou i archívom. Málo to svoje výhody. Všetko bolo po ruke starostovi a pracovníčke, ktorá knižnicu  spravovala a požičiavanie vykonávala aj popri svojej práci.

           K uvedeným zmenám  v L. Múzeu P. H. by som rád vedieť názor  pracovníkov kultúrnej obce, hlavne Matice Slovenskej, ktorá bola zriaďovateľom tohto múzea s kompletným finančným zabezpečením.  Zo všetkého najzaujímavejšie by bolo, počuť a vidieť prostredníctvom televízie, odpovede na jednotlivé hlúposti, pracovníkov obce, hlavne starostky, ich ekonomické zdôvodnenia, vzdania úcty naším literátom, a aj zriaďovateľom L. M.  P. Horova .    

      Nuž povedzte, čí v tomto finančnom marazme, nedostatočnosti finančných prostriedkov,  o ktorých  sa toľko hovorí na rôznych úrovniach, nie je hlúposťou, či  dôsledok zlej riadiacej a organizačnej práce a nevyhovujúcej kontrolnej činnosti?? !!! Peňazí je nedostatok, ale ich rozhadzovanie na zbytočnosti, nikomu neprekáža. Ďalšie príklady :  

  • Meniť funkčné reproduktory miestneho rozhlasu za nové funkčné, naviac opätovne káblovým napojením, namiesto výmeny iba nefunkčných, možno považovať za plytvanie finančnými prostriedkami.
  • Meniť verejné osvetlenie, znova funkčne lampy za funkčné, namiesto výmeny iba nefunkčných, podobná zbytočnosť.
  • Robiť vnútorné úpravy z dôvodu plesnivosti stien (Kuchyňa), a až neskôr realizovať zateplenie stavby MŠ a nie opačne (zbytočné vnútorné úpravy), nebolo múdrim riešením od prvopočiatku.
  • Kúpiť veľký rozmnožovací stroj (tlačiareň), a pritom mať tlačiarne (kopírky) pri počítačoch, tiež nie je najmúdrejšie riešenie, skôr zbytočnosť z hľadiska potreby množstva rozmnožovania, záberu miesta, jeho ekonomického využitia, atď.,  atď . ……
  • Kamerový systém v obciach do 1000 obyv. Ak má obec povedzme 10 kamier, kto, a kedy ich kontroluje? Ak na nich nič nie je, je to zbytočná strata času. Ak je to zbytočná strata času, sú teda absolútne zbytočné. Potrebnosť či ich nepotrebnosť,  hlavne ich počet, je teda na zváženie !!! A ešte aj na cintorín, Ktorý je medzi domami – asi namiesto oplotenia. Snáď sa nebojíme zomrelých že niečo vykonajú ???     
  • Ďalšie drobnosti nejdem menovať, či popisovať.

Tento stručný popis zbytočných nákladov je iba z jednej obce, pritom nie sú

zahrnuté všetky hlúposti, avšak, ak sa takto hospodári v celom štáte, či spoločnosti, v prevážnej väčšine obci,  je to veľmi , veľmi zlé. Myslím si, že finančné prostriedky by sa dali využiť lepšie, účelnejšie, hospodárnejšie a výhodnejšie  !!! Či ???? Čo k tomu chýba ?? Kontrolná činnosť hospodárenia na všetkých úsekoch, k čomu je potrebné zmeniť štruktúru riadenia. Zlou riadiacou a organizačnou činnosťou, v obciach bez širšej účasti občanov, a hlavne bez serióznej kontrolnej činnosti  (štátu),  sa nič a nikde, k lepšiemu nezmení !!!!!! Ničiť (kúria, Lit. Múzeum, DS, oplotenie, parčík …) dokáže každý hlupák, ale čosi rozumné vytvoriť, zriadiť, ochrániť, každý nedokáže, preto pri voľbách by sa občania, ale aj parlament a vláda mali hlbšie zamyslieť. Podvodník (//všetko to smrdí od hlavy// vláda, parlament, prezidentka, atď …..), nikdy nič dobrého nepriniesol, ani neprinesie, lebo pozerá iba na svoj osobný profit  !!! Aj keď má veľa, resp. dosť, chce ešte viac, nehľadiac na spôsob získania finančného prospechu  či majetku,  a už tobôž nie na spoluobčanov či spoločnosť.

          Na záver k tomu všetkému jednu maličkosť, či perličku. Pracovníci obce v poslednom období, vyberajú od občanov nedoplatky na daniach a obecných poplatkoch, spätne aj viac ako 10 rokov.  Ak je to v súlade so zákonom, (do zmeny a hlavne po zmene zákona) nemám k tomu čo dodať, avšak platí to aj pre nich samotných? Domnievam sa, že vo veci drobných stavieb nie, (realizácia stavby asi 1994?) viď. starostka obce. Podobne je to aj vo veci  plnenia si povinnosti, v súlade so zákonom (nahlásenie stavby).

           Keby nebolo hlúpeho, neodborného, zbytočného zásahu do Literárneho Múzea P. Horova, nebol by vznikol ani tento blog. Avšak dodávam, ak chceme hospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v našej spoločnosti, bez serióznej kontroly,  kritiky orgánov, organizácií  a „jednotlivcov“  sa  nezaobídeme !!!! Myslím si, že mnohé otázky tohto blogu, pred voľbami stoja za zamyslenie sa.  Ak zostaneme pri súčasnej organizačnej štruktúre, zodpovednosti a kontrolnej činnosti, nebude s financiami lepšie, iba horšie a horšie, zlé, nedobré !!!!  Nebude peňazí nanič, ani toľko ako teraz !!!!!

            K tomuto blogu dodávam, že som veľmi , preveľmi dlho (apríl. 23) váhal, kým so sa rozhodol ho zverejniť.  Možno preto, že idú voľby, aby bolo o čom pol. stranám a úradom  premýšľať !!!

 

                                                                                            Michal Maťaš

       

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Policajná mafia? Či koordinovaný podvod? ? Alebo totálna neschopnosť , neznalosť a či hlúposť ? ??

26.01.2022

Veľmi má hnevá ak sa komukoľvek, robí príkorie, ináč povedané nespravodlivosť. O to viac, ak tu nespravodlivosť koná štátny orgán s porušením noriem slušnosti, svojich povinnosti, príslušného zákona, dokonca vlastného predpisu výlučne pre tento štátny orgán (listy, policajný zákon).. Pravdu povediac, neviem, ktoré slovo z titulku je priliehavejšie, [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85246x
Priemerná čítanosť článkov: 2750x

Autor blogu

Kategórie