Založ si blog

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, neefektívne. Kde zákony , smernice a pravidla nefungujú tak, ako by mali. O podvodoch a porušovaniach zákonov, aj tými, ktorí by ich mali precízne dodržiavať a požadovať, ani nehovoriac !!! Koncoročné zasadanie r. 2023 NR SR a vystupovanie poslancov (aj 24), len potvrdzuje hlúposti zo strany opozície aj v súvislosti s dodržiavaním už existujúcich zákonov, a ich obchádzanie v prospech Lipšica, vytváranie nezákonnosti zmenami a pod.!!! A organizované protesty opozíciou, sú totálnym bludom. Je to však môj pohľad, aj na základe nižšie uvedeného.

dy, keď počujem o zvyšovaní rozpočtov pre samosprávu, dani a poplatkov pre občanov, sa mi zdvihne tlak. Je to stará otrepaná pesnička, s častým opakovaním sa. V „súčasnom“ období, po voľbách, znova táto požiadavka odznela od Združenia Miest (kraje) asi „separovaných od“ ZMOSU, i starostov obcí, veď treba akosi nanovo zabojovať u novej vlády, alebo zvýšiť samosprávne dane a poplatky občanom. Javí sa to ako ultimatívna požiadavka, lebo… Len pre nás, väčšie či veľké mestá, kraje, obce. Myslím si, že tá nová vláda, nehľadiac na požiadavku veľkých miest a ostatných ako i obcí, ale na rozpočet štátu, spoločnosti, ohľaduplnosti k občanom, by sa mala v prvom rade pozrieť na hospodárenie samospráv kompletne, aspoň za posledných 10 rokov. Tak, ako to bolo za nenávideného socializmu, nevyhovujúceho pre malú časť občanov. Pozrieť sa na delenie financií, na štátne a obecné či samosprávne. Podľa toho, že financie pochádzajú z veľkej časti z toho istého zdroja, od občanov z rôznych daní a poplatkov, preto by mala existovať aj účinná kontrolná činnosť, nielen zo strany kontrolóra obce, mesta, ale hlavne štátu, ak chceme dosiahnuť seriózne nakladanie s financiami a majetkom obcí, miest, občanov (urbariat a.p.) a štátu !!! Spravodlivo, zákonne, občan ako občan, mesta či obce. Lebo tak, ako sa teraz hospodári od buka do buka a kradne, či okráda, na všetkých úrovniach, nemá obdobu !!! Ak chce mať štát poriadok vo financiách, mal by v prvom rade sledovať účelné využitie každého eura. O tom je aj tento blog, ktorým poukazujem na zlé hospodárenie s majetkom a financiami. Samozrejme na príklade obce, svojej obce.

Aj keď blog v značnej miere súvisí s voľbami, ekonomikou a hlavne múzeom, bol som voliť napriek pokročilému veku bez mála 80 rokov. Volil som stranu smer. Tá zodpovedá môjmu naturelu, ľavicovej orientácii (nebol som v KSS, KSČ, ani nikto z blízkej rodiny, naviac za politiku súdne trestaný (68 r) aj keď mám v niečom aj výhrady. Mnohé veci, sa však ťažko dajú odstrániť za jedno volebné obdobie, zvlášť za súčasnej politickej /medzinárodnej/ situácie, lebo sa dotýkajú riadiacej práce, organizačnej štruktúry (ŠP = Lipš.), vlastníctva a najviac financií. Podotýkam, že je to iba môj nekvalifikovaný názor, ale poukazujem na to na základe skutočného stavu, skúsenosti, a hlavne existujúcej dokumentácie od obce, okresných úradov , ministerstiev, prezidentskej kancelárie, MV (min. vnút.) a pod.

V tomto blogu uvádzam jeden z niekoľkých príkladov. Pravdu povediac, podľa oznamovacích tabuľ na budove, ani neviem v ktorej volebnej miestnosti som bol. Či v Literárnom múzeu P. Horova, a či v priestoroch Obecného úradu Bánovce nad Ondavou. Ale po poriadku. Pred samotnými voľbami som rozmýšľal , ísť, či neísť voliť, jednak z hľadiska veku, a aj preto aby som neprekážal voľbe mladým, podľa diskusie pod objektívnymi blogmi pravdy progresívcami, ale aj a hlavne z hľadiska volebnej miestnosti. Bál som sa, že ak to bude v Literárnom múzeu a nie v klube ako doteraz, môže mi to spôsobiť zdravotné problémy, zvýšený tlak a tým pravdepodobnosť opätovnej porážky. Podľa lekárov prvý zdravotný problém porážky, resp. mozgovej príhody, bol iba akoby zdvihnutý prst. Oznám obce o voľbách som nečítal, a tak som predpokladal, že to bude tradične v Obecnom klube. Mýlil som sa, volebná miestnosť bola v Literárnom múzeu, čo som zistil až pri príchode k volebnej miestnosti.

A tak sa moje trápenie začalo. Do budovy som vstupoval so zvláštnymi pocitmi. Keď som sa bližšie zoznámil s priestorom chodby bývalej základnej školy, a neskôr Lit. múzea (1987 – 2023), nadpismi na dverách do bývalých tried, následne bývalých výstavných priestorov, srdce začalo búšiť, a zo zistených zmien som doslova onemel, čo sa prejavilo počas celej mojej účasti. To, čo som videl, ma ohúrilo a veľmi, veľmi, nazlostilo. Po výstavných prvkoch Literárneho múzea ani chýru. Ale predsa, na chodbe som zbadal bustu rodáka básnika P. Horova, a za ním v neveľkej vzdialenosti, historickú požiarnu striekačku a nič viac, čo by pripomínalo Literárne Múzeum. Podľa videného sa zdá, že materiál ma väčšiu cenu (striekačka) u nášho vedenia obce, ako človek, rodák, básnik a jeho dielo s ďalšími literátmi. Takže konštatovanie je jednoznačné, došlo k absolútnemu zničeniu L. M. P. Horova. Z múzea sa pravdepodobne stal sklad výstavných artefaktov kdesi zrejme na poschodí budovy. Tak, ako som za celý čas neprehovoril, snažil som sa čo najskôr odvoliť a z priestorov bývalého múzea čo najskôr vypadnúť. Po príchode domov tlak vyskočil na 195, preto som si zobral tabletku pod jazyk, aby k tej porážke naozaj nedošlo.

Nuž, čo povedať o funkcionároch obce, hlavne starostke Ľ. Ďurčakovej, pracovníčkach Obecného úradu, ale aj poslancoch Obecného zastupiteľstva, ktorí tú spúšť, či likvidáciu múzea P. Horova dopustili. Ach, Bože, a tá h a n b a ktorú na obec a jej občanov vedenie obce svojou hlúposťou uvalili. Nedá sa zamlčať ani ospravedlniť. Tých hlúposti na jednu obec, a hlavu p. starostky je až príliš veľa. Naviac, nenachádzam slov na hodnotenie ich charakterových vlastnosti, ak nechcem byť nevyberavo vulgárny, čo sa mi nestávalo za celý môj doterajší život. Avšak s múdrosťou, odborným konaním, dobrým vzťahom k literatúre a literátom, k práci iných, vzťahu k autoritám a ľuďom vo všeobecnosti, tento počin nemá nič spoločné. Takáto neúcta, je podľa môjho názoru, hodná iba úrovne debilného človeka, či ľudí. Vedúci predstavitelia obce, ktorí si okrem seba nič iné nevážia, takmer ničomu nerozumejú (príslušné zákony, projekty, kultúra, životné prostredie, ekonomika, pamiatky a tak pod., viď. predchádzajúci blog) si nezaslúžia byť funkcionármi a už vôbec nie úctu občanov obce, a o to viac koncoročné odmeny aj s pekným platom v pomere k znalostiam a hlúpo vykonávanej práci v neprospech obce a jej občanov. Obecné zastupiteľstvo, na základe zhodnotenia práce pracovníkov a starostky obce, ich vzťahu k hospodáreniu s majetkom, financiami a urobenej hanbe obci, malo zaujať stanovisko aj vo veci rázneho zníženiu platov, a úplne zmraziť koncoročné odmeny do konca volebného obdobia, ak…

Čo k tomu všetkému dodať??? Hádam to, že nemalé finančné prostriedky investované do záchrany väčšej poschodovej stavby (mala sa vraj búrať pre posúvanie sa na podloží), zriadenia Literárneho Múzea a zbierok, je všetko fuč, kdesi odložené, a teda múzeum ako celok zlikvidované, nedôstojne pre prípadnú obhliadku. Samotné múzeum najviac pripomína iba tabuľa na čelnej strane budovy, spolu s knihou na podstavci pred budovou, a nič viac !!! Všetko ostatné, podľa vedenia obce – starostky, sa zrejme stalo haldou nepotrebného materiálu. K uvedenému, by sa hádam patrilo vyjadriť názor k usporiadaniu pomerov vedenia obce k L. M. P. Horova. Viem, som iba radový občan, preto vo veci nijakým spôsobom nemôžem ovplyvniť, okrem písania, ale to, vedenie obce pre občanov nepusti, neprejedná, nezverejní v ON (obecné noviny, ani autorovi článkov nezverejnenie nezdôvodní) ako sa už viackrát (asi 9x) stalo. Preto by v usporiadaní pomerov k Lit. múzeu, malo zaujať stanovisko Ministerstvo kultúry (nie tak ako ku kúrii, následkom čoho došlo k jej zbúraniu , zostali iba holé steny, napriek nemalým dotáciám), možno Ministerstvo financií, a hlavne Matica Slovenská, ako hlavní poskytovatelia financií, materiálu – zbierok, a práce pre zriadenie tohto múzea, so súhlasom vtedajšieho MNV a jeho rady. S takýmto kultúrnym využitím budovy bývalej školy, vzťahu k rodákovi Pavlovi Horovovi súhlasili aj občania obce, najmä tí, v tom čase starší – žijúci rovesníci.

Opatrenia vo veci L. M. P. Horova z úrovne vyšších orgánov by mali byť zamerané na:

1.) Dať starostke obce ultimatívnu požiadavku jedného mesiaca, aby Literárne

Múzeum dala do pôvodného stavu na svoje osobné náklady (nie náklady obce) a

primerane všetkých tých, ktorí sa na likvidácií múzeá podieľali . Pri nesplnení:

2.) Celú finančnú náhradu za zriadenie Literárneho Múzeá, počnúc stabilizovaním

budovy pred posunom na podloží – vrty, zbierky, inštaláciu a prácu, vymáhať

súdnou cestou, zosobnením starostke obce, alebo:

3.) Prostredníctvom právnikov spracovať na p. starostku trestné oznámenie vo veci

zlého hospodárenia s financiami a majetkom „veľkého rozsahu“ s náhradou

finančných prostriedkov (zosobniť), k čomu započítať aj dotácie poskytnuté na

záchranu chránenej kultúrnej pamiatky Rewiczkeho kúrie, a nevyužitie už

kompletného materiálu pre obnovu poškodenej strechy. Napriek dotáciám a

materiálu p. starostka sa pričinila v podstate o jej zbúranie, namiesto záchrany.

4.) K tomu súčasne pripočítať aj ďalšie neefektívne výdaje spomínané v

predchádzajúcom blogu, (miestny rozhlas, zbúrané oplotenie, finančný výdaj za

podvodne získanú cestu urbariátu, možno nesplnenia povinnosti nahlásenia

trestného činu podvodu, a pod. vymáhať obcou).

To všetko v bode 1 – 4 je vec odborného a právneho posúdenia, na

základe účtovnej evidencie, hospodárenia s majetkom a financiami, pri

overení všetkých popisovaných skutočnosti serióznou kontrolou (štátu).

Ako z celého popisu vyplýva, všetky poskytnuté financie neboli využité tak ako mali byť. Podobne sa to dotýka aj iných, ekonomický zlých rozhodnutí. Preto vo svojich blogoch píšem o zlom hospodárení, a nedostatočnej riadiacej a organizačnej práci s primeranou nezodpovednosťou, v neprospech obce, spoločnosti (štátu), od obce až po vládu, ministerstva, či prezidentku. Ústava SR a zákony, ako vo svojich blogoch popisujem, si každý vykladá po svojom, preto je v tejto našej spoločnosti totálny chaos, ľudovo povedané totálny bordel, zapríčinený zlou organizáciou, dodržiavania ústavy a zákonov vrchnosťou, pričom sa zo spoločného čo štátu, spoločnosti i občanom zostalo, naďalej nehospodárne, či neefektívne nakladá a hlavne rozkráda!!!

Do slová a písmena, zničiť múzeum kvôli zriadeniu kancelárií pre starostku s 1,5 pracovníkom a upratovačkou, napriek tomu, že po úprave bývalých kancelárskych priestorov, premiestnením knižnice, i archívu z úradu, bývalého školského bytu, boli viac než dobré a veľmi, veľmi priestranné, je poriadnou hlúposťou. Premiestniť úrad do tak veľkých a vysokých priestorov bývalej školy, neskôr Literárneho Múzea, robiť ich ďalšiu kancelársku úpravu, tú hlúposť len potvrdzuje (zbytočné, či neefektívne náklady). A čo na to povie história, o občanoch a jej vedení ??? Dovolím si vysloviť otázku: ako je tento počin vedenia zapísaný v obecnej kronike ??? Existuje o tom aspoň zápis Obecného zastupiteľstva??? Súhlasila s takýmto počinom kultúrna obec, Matica Slovenska, či Zemplínske Múzeum Michalovce, pod patronátom ktorého sa L.M. P.Horova realizovalo? Bolo by správne, na základe písomnej dokumentácie a finančných nákladoch, celý proces likvidácie LITERÁRNEHO MÚZEA P. HOROVA odborne zhodnotiť, a nariadiť opatrenia pre jeho obnovu, odbornými pracovníkmi (MS , ZM), na náklady vedenia obce (poslancov) resp. starostky !!!

A celkom na záver konštatujem, že aj toto je dôkazom o skutočnej anarchií v spoločnosti !!! V spoločnosti, kde nikto nič neriadi, kde o riadiacej funkcií vyšších orgánov nemôže byť ani reči. Kde nefunguje žiadna seriózna kontrolná činnosť samosprávnych orgánov, a na základe dokumentov myslím, že aj štátnych, naviac, s porušením platných zákonov. A odkaz samosprávneho zákona vo veci kontrolnej činnosti, je akýmsi nepodarkom odvolávajúcim sa na demokraciu – vládu ľudu, kde občan nemá absolútne žiadne slovo, nie je funkcionármi vôbec rešpektovaný, a aby niečo bolo konzultované s občanmi (pred vypracovaním), projekty, plány, zámery, je iba zbožným želaním !!!!!!

Občan pre politikov, malých, či veľkých, slúži iba ako rukojemník k zdôvodneniu množstva potrebnosti financií. Nikto sa ďalej nestará o ich účelnom, či lepšie povedané efektívnom využití !!!

Toto nie je iba o financiách, štruktúre, riadení, zákonoch, ale aj o zodpovednosti funkcionárov malých, stredných, či veľkých. Myslím si, že dokiaľ sa nedosiahne „bezchybná“ úroveň zodpovednosti, a ani sa nebude vyžadovať, dovtedy sa s úrovňou hospodárenia s majetkom a financiami spoločnosť k lepšiemu neposunie !!! A čo občania? Budú drieť, platiť dane a odvody na hlúposti funkcionárov !!!

AKO ONKOLOGICKY VYLIEČENÝ PACIENT, PRAJEM HLAVNE VEĽA, VEĽA ZDRAVIA, ŠŤASTIA, POROZUMENIA, VŠETKÝM ĽUĎOM.

Michal Maťaš

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Policajná mafia? Či koordinovaný podvod? ? Alebo totálna neschopnosť , neznalosť a či hlúposť ? ??

26.01.2022

Veľmi má hnevá ak sa komukoľvek, robí príkorie, ináč povedané nespravodlivosť. O to viac, ak tu nespravodlivosť koná štátny orgán s porušením noriem slušnosti, svojich povinnosti, príslušného zákona, dokonca vlastného predpisu výlučne pre tento štátny orgán (listy, policajný zákon).. Pravdu povediac, neviem, ktoré slovo z titulku je priliehavejšie, [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85237x
Priemerná čítanosť článkov: 2750x

Autor blogu

Kategórie