Založ si blog

„ Demokracia“ na spôsob hry SLEPEJ BABY


 

Najprv vysvetlenie k samotnému názvu. Je to detská hra, pri ktorej sa zaviažu jednému z mnohých hráčov očí, a ten sa snaží niekoho z kruhu „stojacich“ a uhýbajúcich chytiť. Tí starší, ju predpokladám zväčša poznajú, horšie to môže byť s tými neskôr narodenými. Taká je súčasná demokracia, podobne aj voľby do jednotlivých orgánov, ibaže v opačnom spôsobe danej hry, kde sa obrazne povedané, zaviažu očí občanom, zväčša nič neriešiacimi sľubmi kandidujúcich strán i jednotlivcov, či budúcich starostov, hlavne opätovne kandidujúcich.

Ale nechajme hru hrou a venujme sa skôr súčasnej kapitalistickej demokracií. Že je oklieštená na najnižšiu možnú mieru, okrem voľného pohybu, vierovyznania, slová, porovnávajúc s tou socialistickou, hádam nemusím vysvetľovať.  Dôkazov je viac než dosť. Počnúc zákonnou úpravou a praktickou realizáciou vo vzťahu k občanovi. Ešte aj posledný pilier, a najúčinnejší prvok demokracie bol zo zákona 369 o Obecnom zriadení zlikvidovaný, daný z polohy musí, do polohy môže, preto sa ani nenaplňuje už viac ako desaťročie. Tak to aj vyzerá, samy podvod (trestná činnosť), korupcia, hlúposti. Týmto dôležitým prvkom, bol štatút VZO –(Verejného zhromaždenia občanov), ktorý sa zo zákona vypustil ešte za vlády p. Mečiara na návrh jedného poslanca NR SR z východu, a súčasne starostu obce. Najdôležitejší preto, že predstaviteľ obce sa musel pred občanmi za svoju prácu zodpovedať spolu s poslancami, i odpovedať na ich nepríjemné otázky.  A dnes, resp. po vypustení zo zákona, nemusí robiť VZO, ani ináč na otázky, alebo kritiku verejne, do oči ľuďom odpovedať!

To spôsobilo, či spôsobuje, že občania nemajú ani šajnu  (poznatky) o riadení a hospodárení obce s majetkom,  financiami i plánovaní obce. Ak nemajú vedomosti o najdôležitejších otázkach obce, ani tých, čo sa ich najviac dotýkajú (napr. ÚPD –územno plánovacia dokumentácia), aké môžu mať poznatky o hospodárení samosprávneho kraja, či spoločnosti – štátu?? A to, čo sa deje na vrcholnej politickej scéne, je s istotou osobného charakteru, boja o koryta. Nič viac, a nič menej !!!

Z toho vyplývajú mnohé otázky, no najzákladnejšia z nich je, komu sa poslanci, funkcionári samosprávy, či štátnej správy, ale hlavne NR SR, v konečnom dôsledku zodpovedajú ? Hádam nie iba pánu Bohu, namiesto svojich nadriadených, a občanom, ktorí ich do týchto funkcií ustanovili voľbami?

Skúsme si objektívne, a zodpovedne odpovedať aj na ďalšie otázky.  Napríklad, o koľko viac sa k nám radovým občanom za 27 rokov kapitalistického systému, priblížila demokracia oproti bývalého režimu socializmu? A či vôbec? O koľko sa zlepšil systém riadenia spoločnosti v podobe 79 okresoch,  8 krajoch, a počtu poslancoch v NR SR a ich poradcoch, porovnajúc k objektívnym nákladom na ich činnosť? Ako sú postihovaní zodpovední funkcionári na jednotlivých stupňoch riadenia za zlú, nezodpovednú riadiacu a organizačnú prácu (starostovia zvýšením platu???)? Ako si plnia povinnosti dané zo zákona, hlavne kriminálna polícia i vo všeobecnosti riadiaci funkcionári polície, spolu s prokuratúrou ? Svojou nečinnosťou, nedôslednou prácou nezakrývajú ani náhodou trestnú činnosť ? Mám skúsenosti i dokumenty, že áno, zakrývajú, s výsledkom zlého hospodárenia, úplne zbytočných investícií i nezodpovedného riadenia.

Otázkou je aj skutočnosť, ako pri naplňovaní demokracie (vlády ľudu) v spoločnosti pomáhajú média, neziskové organizácie zaoberajúce sa politikou, 4  i viac členné politické strany, hlavne opozičné? Čo v skutočnosti dosiahli štrajkujúci v uvedených oblastiach?? Nič, alebo len veľmi málo??

Keďže v podstate, nič seriózne sa jednotlivými aktivitami nedosiahlo, hlavne nie systémové kroky k zlepšeniu demokracie, jej priblíženia sa k ľuďom, občanom,  skúsme hľadať dôvody i spôsoby jej zlepšenia, priblíženia sa k jednotlivých skupinám občanov spoločnosti. Skúsme hľadať príčiny  nedostatku financií pre učiteľov, zdravotníkov, dôchodcov a pod., od vlády cez kde aké komisie, medzičlánky, až po samosprávne organy obcí !!!  Každý orgán sa oháňa iba konštatovaním niet peňazí. Skúsme sa zaoberať otázkou PREČO??? Vo svojich blogoch, sa  snažím poukázať na konkrétne príčiny nedostatku finančných prostriedkov.  Dosiaľ, každý, na koho som sa obrátil, nedokázal sa problémami seriózne zaoberať !!! Preto účelnosť kritiky a návrhov, konštatovania zlého riadenia, sa míňa účinnosti, pravde a spravodlivosti !!!

Žiadny boj, o zlepšenie sociálnej situácie jednotlivých skupín občanov nebude úspešný, nenaplní očakávania, ak sa seriózne nezisti dôvod nedostatku finančných prostriedkov, hlavne nakladanie s nimi, spolu s konkrétnym hospodárením ako i s majetkom !!!!  O to viac, ak naďalej, nebude záujem účinne problémy nedostatku riešiť jednotlivými riadiacimi orgánmi, organizáciami, združeniami, občanmi,  za spoluúčasti médií !!! Každý boj, akokoľvek oprávnený a dlhý, bez účinných opatrení, záujmu nadriadených a poslancov jednotlivých orgánov, neúčasťou médií, je vopred prehraný !!! Dôkazom toho, je aj moja, na jedného občana bohatá dokumentácia. A to, čo sa mi dostalo do uší, hoci aj systémom JPP (jedna pani povedala) , alebo konkrétnymi občanmi, radšej nespomínať, hlavne nie bez relevantných dokladov (oni existujú), napriek tomu, že by to bolo určite aj zaujímavé.

Mnohé problémy som popisoval pre naše najvyššie orgány, i 2 mimovládky, na vedomie dal i médiám,  v závere som si dovolil predložiť i návrhy. A výsledok? Za tie roky od podania žiadna zmena, nič, okrem popisovaných  hlúposti v jednotlivých blogoch, a ďalej pribúdajúcich hlúposti, aspoň v našej obci, predpokladám za účinnej pomoci iných orgánov ,či organizácií. Také mrhanie finančnými prostriedkami nemá obdobu.  Preto zdôrazňujem, a často opakujem, že bez zmeny časti zákonov, systému riadenia spoločnosti, vyžadovania zodpovednosti, serióznej kontrolnej činnosti, od obci až po prezidenta, sa nedosiahne žiadne systémové zlepšenie v riadení, ale čo je horšie, ani v hospodárení s majetkom a financiami. Stále budeme počúvať z jednotlivých úradov NIET PEŇAZÍ!!!  Kto vyvráti, že opak je pravdou??? Keďže zákonne, ani organizačne niet na to sily. Niet toho, kto by občanom, aj na úrovni obce (í)  nieto štátu, povedal skutočnú a opravdivú čistú pravdu. Tá sa zvyčajne zamlčí. A média? Fuj, radšej nespomínať! Im nejde o spoločnosť, pravdu, spravodlivosť, iba o zvyšovanie počtu výtlačkov, zárobok, prostredníctvom zverejňovania na zmenu systému málo podstatných kauz funkcionárov, pripisovanie chýb iným, ministrom, či vláde, „systémom ja nič, ja muzikant“ pritom často neoprávnene, zbytočne, bez dôkazov, podpory štrajkov a uverejňovaním reklám a nič konštruktívne, čo by spoločnosť posunulo aspoň o krok vpred.

Zrejme to chce aspoň jeden príklad. Nuž tu je a najčerstvejší. Z prostredia najnižšieho organu – obce.  Zverejňujem, podľa môjho názoru najnovšiu obecnú hlúposť! Čo  je ekonomického na výmene funkčných reproduktorov verejného rozhlasu, za úplne nové? Teraz, momentálne, máme dupľovaný rozvod rozhlasu. S tým rozdielom, že nové sú namontované na stĺpoch elektrického vedenia. Skúsme nájsť ekonomický prínos pre obec. Nebolo by výhodnejšie, svojpomocne upraviť a opraviť súčasne vedenie? Chápem, idú voľby, treba niečo robiť, pre znovuzvolenie. A to má poslúžiť ako predvolebná kampaň, ktorá sa robí aj prostredníctvom novín (viď. Zemplínske noviny  MY z 24.7.2018 s doručením do každej domácnosti, po titulkom Literárne múzeum, str. 19). Otázkou je, kto zaplatil výtlačky do každej domácnosti, starostka, či obec??? Vyjadrenie k článku, alebo zverejnenie kompletného listu pre uvedené noviny v rámci blogu, možno neskoršie. Keby to bol iba jediný prípad ekonomickej negramotnosti, dalo by sa prepáčiť, zažmúriť oko, ale takmer všetko, čo sa v obci urobilo má podobný charakter,  zbytočné vyhodenie peňazí, viď. predchádzajúce príspevky v rámci blogov. A nie je toho málo !!! Ako pri všetkom, chýba pravdivá  informácia, systém, kontrola a zodpovednosť !!!! 

 

Michal Maťaš

 

 

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85207x
Priemerná čítanosť článkov: 2749x

Autor blogu

Kategórie