Založ si blog

Voľby – Aký čert, taký diabol !

Komunálne, či parlamentné. Nie je v tom takmer žiadny rozdiel. O parlamentných kandidátoch, či stranách, človek vie o čosi viac, ako o obecných. Otázkou je, na základe čoho, občan pristupuje k voľbám, zvlášť k obecným? Akého poznania? Iba sľubu kandidátov? Ten je nepostačujúci, aspoň pre mňa. Myslím si, že nemôže byť postačujúci ani pre občanov. O reálnosti sľubu, jeho splniteľnosti vzhľadom k rozpočtu, môžu byť pochybnosti, hlavne u nových kandidátov na starostov a primátorov. Viď. prehlásenia, či sľuby kandidátov predchádzajúcich volieb, a ich naplnenie. Problém vzniká hlavne v dôsledku nedostatočnej informovanosti. Občania nie sú informovaní o hospodárení s majetkom a financiami, dotáciami, či štátnymi, alebo EÚ, a nakladania s nimi. Ak o tom nemajú ani štipku poznania, na základe čoho vôbec volia? Podľa výzoru, chudý, tlstý, športového výzoru,  povahových vlastnosti, vzťahu k ľuďom, alebo priateľských vzťahov? Tým pádom, úplne bokom zostávajú, rozumové (gazdovský rozum) a organizačné schopnosti, a aspoň čiastočné praktické poznanie riadiacej a organizačnej práce.

Zo životných a pracovných skúsenosti, v oblasti riadiacej a organizačnej práce vo Zväzarme, neskôr  predsedu  MNV za „4“ roky, potom starostu za ďalších 12 r., si dovolím povedať, že mnohí noví kandidáti  na starostov, nemajú o výkone funkcie starostu ani páru, o plánovaní, hospodárení, práci s ľuďmi podobne. Na výkon funkcie starostu, ich najviac priťahuje plat starostu, a nič viac! Ten je pre každého atraktívny. To hovorím na základe našej p. starostky, ktorá otvorene, pred prvou kandidatúrou, sa občanom zdôverila, že kandiduje kvôli platu. Pracovala ako poštárka – doručovateľka.  Teraz kandiduje už 4 volebné obdobie, a výsledky? Tie popisujem v jednotlivých zverejnených blogoch, v ktorých spomínam i nešetrenú trestnú činnosť (podvody)! A hospodárenie so zverenými prostriedkami, s cieľom efektívnosti, a prospešnosti pre obec, radšej niekedy inokedy. Ak by občania, o takýchto otázkach boli informovaní, rozhodne jej funkčné obdobie by bolo dávno skončilo (nehovoriac o treste za podvody), hneď po prvom, či druhom volebnom období. Ale keď v tomto štáte, po pravde a spravodlivosti, nič nefunguje, tak to aj vyzerá. A netýka sa to iba obce.

„investigatívni novinári“ (pátrajúci, či vyšetrujúci)? Žiaľ, pátrajú selektívne, často nepravdivo popisujú reálne skutočnosti, zväčša iba to  dobré, čím svojimi príspevkami k tomuto bludnému systému iba prispievajú. Na piedestál systému, dávajú v podstate podvod, zahmlený v chválospevoch činnosti funkcionárov, v tomto prípade starostky, ako je uvedené v Zemplínskych novinách MY, ročník 4, zo dňa 24.7. – 30.7.2018, strana 19, v článku Predstavujeme obec …. Nepredstavili obec ako takú, skôr iba DOH (Dobrovoľných hasičov). Keby sa autorka článku, pozrela iba na budovy (zo všetkých strán) v majetku obce, popri ktorých išla, a sondovala, prečo sú v tak zlom stave, z akých dôvodov je nevyžitý stavebný materiál na dvore (viac ako 10 rokov),  resp., prečo sú neefektívne vynaložené finančné náklady (napr. zbytočná stavba bezbarieroveho nájazdu pri dome smútku a pod.), bol by článok o to pravdivejší, serióznejší vo vzťahu k občanom. Ale to sa pred voľbami, do scenára starostky nehodilo, a nehodí ani počas volebného obdobia. Podobne je to aj pred parlamentnými voľbami niektorých politických strán, či jednotlivcov. Čo „urobíme“, a nič, alebo málo čo sme, a ako urobili, ani to, ako spoločnosti a občanom pomáhali v doterajšej činnosti. A vôbec nikto, a nikdy sa nezmieňuje o možných a prospešných systémových krokoch !

Ale poďme k porovnaniu  volieb, za socializmu a kapitalizmu. Systém navrhovania do funkcií v čase socializmu, bol v podstate rozumnejší objektívnejší, spravodlivejší, než je dnešný kapitalistický. Že v čom? Za socializmu, návrh na predsedu MNV, robila stranícka organizácie obce (ZO KSS), ktorá „vyhľadávala“ najvhodnejšieho človeka do tejto funkcie, samozrejme, v prvom rade z radov strany.  Ak taký nebol, bol dobrý aj nečlen, ak mal aspoň trocha rozumu, a v danej oblasti hoci len malé skúsenosti, bol vhodným kandidátom. Súčasne, takmer pravidelne hodnotili jeho prácu.

Predsedom MNV, som sa stal na podnet niekoľkých žien, jednej konča ulice, a následného návrhu straníckej organizácie obce (nebol som členom strany). Osobne, stranícki funkcionári, ma presviedčali, aby som funkciu zobral.  Do nej ma agitoval aj sám predseda ONV (Okresného národného výboru), pri jednej snehovej kalamite v našej „krčme“. V tom čase, som s výkonom tejto funkcie nesúhlasil z rôznych dôvodov, ale aj tak sme si štrngli. S kandidatúrou som súhlasil až vtedy, keď sa odohrali určité veci v mojom vtedajšom zamestnaní. Nechcel som byť postrachom pre svojho nového nadriadeného, naviac spolupracovníka, aby sa ma bál kvôli funkcií. Tak som radšej  odišiel, prijatím kandidatúry. V súhrne sa dá povedať, že demokratickejší spôsob asi ani neexistuje. Či ??? Po zmene systému, mi stačila jedna pečiatka okresnej politickej organizácie. Je síce pravdou, že mnohí vtedajší funkcionári ma poznali, z mnohých športovo – branných akcií. Keď som ďalej nekandidoval, znova stačila pre kandidatúru starostu jedná stranícka pečiatka. A tak to pokračuje ďalej, aj dnes, v straníckej nominácií, ale aj nezávislého s podporou strany. Nikto nezisťuje vhodnosť kandidatúry starostu, a občania na to nemajú žiadny vplyv, mimo volieb. Ak im opätovný kandidát, nepredloží hospodárenie obce, čo je pravidlom, skutočne voľby prebiehajú podľa výzoru sympatií, kamarátstva, a nie podľa výkonu, znalosti, skrátka dobrej práce. Ak čosi poviete, alebo napíšete kritické  do Obecných novín, to sa nikdy nezverejni!!! Lebo … Taká, je skutočná prax v našej obci.

Hodnotiť strany v tejto republike, podľa týchto pečiatok, a nie podľa štruktúry riadenia, riadiacej a organizačnej práce, vplyvu na výkon starostu, je scestné. Kto chce kandidovať, mať výhody z výkonu funkcie, je mu dobrá akákoľvek pečiatka pre kandidatúru na starostu. Osobná skúsenosť, už ako dôchodcu. Mal som papier s pečiatkou (r.2014), ale nakoniec som si to rozmyslel, a nepodal. Keďže nikto, výkon starostu v podstate nehodnotí  a nekontroluje, zvlášť nie občania, a štátna správa už vôbec nie, preto všetko ide samospádom, smrdiac zlou prácou, nehospodárnosťou, nešetrenou trestnou činnosťou. Preto samospráva, v podaní funkcionárov ZMOSU (napr. p. Kaliňaka) narieka, že na dané kompetencie, obce a mesta nemajú dostatok finančných prostriedkov. Kto im dokáže, že nemajú pravdu???  Na základe čoho ??? Znova ponosu starostu, či primátora??? Kde je skutočná  pravda ??? A na tom všetkom (všetkých „podvodoch“) sa podieľajú všetci naši politici, bez rozdielu politických strán, poslanci NR SR, ministerstiev a skrátka celá štátna správa, so zlou organizačnou štruktúrou, nezodpovednosťou,  za značnej, či veľmi veľkej  pomoci novinárov – Médií !!!

  1. Michal Kaliňák (ZMOS), Vo svojom príspevku „Veľká zodpovednosť v malej politike“ na iPravde, zo dňa 29.11.2018, sa vyjadruje ku komunálnym voľbám. Medzi iným ponuka východisko, aby kandidatúru  za richtára (starostu) navrhovala  skupina kandidujúcich poslancov, a to súčasne odôvodňuje participáciou na plnení volebného programu, citujem: „Ľuďom by sa uľahčilo porovnanie sľubov s realitou, a eliminovala vstup dobrodruhov do takej serióznej oblasti …“ Nuž neviem, či by takýto  návrh, situáciu v OBCI vylepšil, alebo ešte viac zhoršil, pomohol v rozkrádaní  majetku obce, financií i dotácií štátu či EÚ.  V takejto voľbe nevidím žiadny progres, oproti súčasnosti. Skúsme problematiku starostu rozobrať z opačnej strany. Komu sa starosta za svoju prácu zodpovedá, akým spôsobom, aké následky za nezodpovednosť nesie? V podstate okrem zastupiteľstva nikomu, a následky nijaké, informácie skreslené, alebo žiadne. !!! Domnievam sa, že občania, by o ich činnosti, vedeli ešte menej, ako doposiaľ, viď. porekadlo „Ruka ruku umýva“. Tak by podvody, krádeže, mohli kvitnúť ešte vo väčšej miere.

        Kto, do toho chaosu, prinesie aspoň trocha zmien, v prospech občanov a spoločnosti ako celku, zodpovednosť, pravdu a spravodlivosť, schopný organizačný systém, ktorý aspoň ( v 60%) z „časti“ zabráni  hlúpostiam, podvodom, korupcií, trestnej činnosti??? Som sveto svete presvedčený, že bez organizačných zmien, vylepšenia zodpovednosti, efektívnej kontrolnej činnosti, to nepôjde !!! Aj v ďalšom „vládnutí“, v nasledujúcich rokoch, bude pokračovanie v nezodpovednej práci, podvodoch, i trestnej činnosti!!!  Nevyhovujúca organizačná štruktúra, systém riadiacej a organizačnej práce, zlá kontrolná činnosť, zlá práca štátnych orgánov (polície a prokuratúry), to žiaľ umožňuje !!!  Dôkazov je viac, ako dosť!!! Kde sú pri týchto otázkach, naši hľadajúci (investigatívni) novinári??? Čo hľadajú, ak nehľadajú v uvedených otázkach objektívnu pravdu a spravodlivosť ??? IBA HLÚPOSTI ??? Kauzy jednotlivcov viď. najnovšie p. Remišová ?? 

 

                                                                                               Michal Maťaš

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85211x
Priemerná čítanosť článkov: 2749x

Autor blogu

Kategórie