Založ si blog

Kde vziať, neklamať, a nekradnúť ? ??

V internetovej Pravde 31.10.06, sa objavil príspevok k poplatkom a nákladom pre malých začínajúcich športovcoch, s poukázaním na rozpočet ich rodičov a dotovanie štátom. Táto otázka je aktuálna nie v menšom rozsahu aj v súčasnosti.  Myslím, že každý rodič, aj keď má hlbšie do vrecka, hľadá riešenie, aby to svojím deťom umožnil. Štát, i jednotlivé odborové zväzy, ale i samospráva je s podporou na také výdavky skúpa. Takmer vždy, aj na oprávnenejšie požiadavky, má v tomto smere iba jedinú odpoveď, niet peňazí, rozpočet to nedovoľuje. Pri takejto odpovedí, si každý asi pomysli, niečo na tom pravdy bude. Ak sa hľadá vina, tá vo väčšine padne na štát, jeho ústredné orgány, najskôr na ministra financií, vládu, lebo… Na nič nie sú peniaze, školstvo, zdravotníctvo, dôchodcov, atď.  Stačí také jednoduché, ničím nepodložené konštatovanie starostu, primátora (viď. Trenčín a /ÚM – Únia miest/), ak k tomu pridupľuje ZMOS, mnohí tomu aj uveria. Nikto sa nezoberá otázkou : PREČO niet !!!??? Napriek tomu všetkému, minister financií p. Kamenický na TA3 p. Bielikovi 16.10.19 o kolo 21.00 hodiny, medzi iným povedal, že samospráva ma dosť peňazí, ak sa s nimi  efektívne narába !!! Má pravdu a ešte akú !!!!!

Kameňom úrazu je v podstate to, čo vo svojich príspevkoch (blogoch), popisujem v rôznych uhloch pohľadu, a to zlé hospodárenie s majetkom a financiami v jednej obci, svojej, súčasne vyslovujem otázku, ak sa takto nedajbože hospodári vo väčšine z 2900 obci a miest?? Hrôza čo i len pomyslieť!! Dokonca možno doložiť, že na základe takého konštatovania, sa v skutočnosti tak aj deje s podporou štátnych orgánov, polície a prokuratúry! Dôkazom toho je skutočnosť, že sa nešetria ani ľahko dokázateľné trestné skutky, pod rôznymi zámienkami, alebo bez akéhokoľvek zdôvodnenia k jednotlivým skutkom (dokumentácia). Až príliš často počuť zo samosprávy hlas, či konštatovanie, že niet  peňazí, avšak iba seriózna kontrolná činnosť, môže dokázať, či potvrdiť, pravdivosť takýchto slov. Ale hlavne či sa rozumne, ekonomicky, a efektívné hospodári a nakladá s finančnými prostriedkami. Ak by tak bolo, boli by financie  aj pre chudobného občana, pri zapojení sa dieťaťa do pravidelnej športovej činnosti. Keďže tak nie je, zostáva mu otázka, kde vziať, pritom  nepodvádzať a nekradnúť.

Znovu a opakovane položím otázku: na základe čoho sa konštatuje, že niet peňazí?? Sú to iba výroky starostov, primátorov, mestských a obecných kontrolórov a poslancov zastupiteľstiev!! ?? Či snáď aj NKÚ, štátnych orgánov, zvlášť Ministerstva financií ??!!  Ak áno  na základe čoho??? Akej, a ktorej serióznej kontroly, občanov, či ktoréhokoľvek štátneho orgánu, alebo ako??? Keď na otázky kritiky, požiadavky zverejnenia, obec, ani jej zastupiteľstvo, prostredníctvom Obecných novín, ani nijak inak, občanov o financiách a majetku objektívne neinformuje? A informuje vôbec niekoho, alebo ináč, zaujíma sa niekto v tejto spoločnosti, ako sa s verejnými prostriedkami nakladá??? Kto a ako konkrétne??? Keď všetci spolu, s jednotlivými štátnymi orgánmi, spoločným úsilím,  sa pri tejto téme tvária, ako mŕtvy chrobák – lebo demokracia !!!. Nikto sa nič, hlavne občan, o kompletnej správe veci verejných nedozvie viď. príspevky do Obecných novín 8 až 10  nezverejnených článkov, v priebehu  podobného počtu rokov, po roku 2006, lebo obsahujú kritiku vedenia obce, starostky.

Samostatnú kapitolu tvoria finančné prostriedky formou dotácií štátu, či eurofondov. Ďalší spôsob pre podvodnú činnosť, lebo ak sa na základe 100% projektu, zrealizuje iba polovica, zostáva zodpovedať otázku, kde sa podela tá druhá polovica? Na to odpoveď nedostanete, a ani občania. Avšak, na základe toho, a zlého hospodárenia vlastného rozpočtu, možno predpokladať, že eurofondy slúžia na zakrytie nehospodárneho nakladania s obecným  majetkom a financiami. Naviac, eurofondy, cestou od schvaľovacej komisie, po finančnom prevode, až po konečného príjemcu, sa stratia?? Kde ??? Ak áno, prečo, a s akým účelom, komu, čo je skutočnou pravdou? O zlom, nehospodárnom plánovaní, projektovaní, realizovaní zbytočných málo účelných stavieb, na úkor už existujúcich a ich záchrany, asi zbytočne hovoriť. Jedno, neúčelné, nepotrebné, absolútne zbytočne, a jednoduché iba pre parádu  sa buduje, iné, oveľa hodnotnejšie pre deravé strechy, aj pri kompletnom materiálnom zabezpečení, doslova a do písmená sa ničí, alebo aj zbúra, dokonca so súhlasom ministerstva (kultúry), napriek tomu, že predtým na opravu stavby poskytlo nemalú dotáciu (viď. chránená kultúrna pamiatka) !!!! Pritom obec, pri pekne vysokom rozpočte oproti minulosti 1990 – 2002, zavedie nové poplatky, ktoré predtým, pri oveľa, oveľa nižšom rozpočte niektoré neboli, ďalšie neboli tak vysoké, pritom významnou mierov sa rozšíril majetok obce. Číslami som tieto skutočnosti, i keď nie celkom v úplnosti, konkretizoval v inom blogu.

         Bez akéhokoľvek mudrovania, je namieste otázka, čo je na vine zlého hospodárenia? Nato môže byť iba jediná odpoveď, že je to v zlej organizačnej štruktúre, v zlej organizačnej práci, zodpovednosti zodpovedných, málo účinnej kontrolnej činnosti, a v nevyžadovaní zodpovednosti nadriadenými za výkon a zverené prostriedky, na všetkých úsekoch riadenia spoločnosti, úradoch, komisiách a pod.

A naši parlamentári, namiesto toho, aby problémy v NR SR riešili, vytvárajú v tomto orgáne skôr cirkusové vystúpenia (Matovič, Kiska, Remišová, Sulík, Galko, a celá opozícia.). Avšak  pri porovnaní ich práce (cirkusantov), s poslancami NR SR, zamestnancov cirkusu urážam, začo sa ospravedlňujem, lebo v ozajstnom cirkuse je výsledok, výsledkom tvrdej práce. Čo nemožno povedať o parlamente, lebo parlament, ako i samotné vystúpenia niektorých parlamentárov, je absolútny chliev výrokov, chovania, demonštrácie zloby, lebo z neho až príliš často kypí hlúposť, nezodpovednosť,  dokonca, z niektorých poslancov ide doslova strach.  A toto, má byť „ výkvet národa“, podieľajúceho sa na riadení spoločnosti !!!! Hlavne, že sú tam vo väčšine tí s akademickými titulmi, čo poniektorí z nich si myslia, že zožrali všetku múdrosť sveta (pritom trepú bludy napr. p. Osusky, Šebej a ďalší) preto nám tak „dobré“ ide. Preto, sme sa len nedávno, pred rokom či dvoma dostali na úroveň roku 1989, takmer po 30 rokoch.  Prepáčte prosím, že mám taký názor!!! To z dôvodu, že žiadne zlepšenia v tomto systéme riadenia spoločnosti, s uplatňovaním demokracie, od obce až po p. Prezidenta (ku) nevidím, resp. nedošlo !!!

V mnohom chýba to najzákladnejšie, obyčajný gazdovský rozum, hlavne v investíciách, hospodárení i celkovej politike, domácej i zahraničnej !

Roky rokúce, po nežnej, sa nehľadajú spôsoby, ako z toho zlého „(socializmu)“ vybŕdnuť, ale iba dôvody, ako toho druhého utopiť, hoc aj prostredníctvom SLUŠŇAKOV !!!  LEBO FICO !!!…, na medzinárodnej úrovni Lebo Putin !!!… Toto, zdá sa, je najzákladnejšou politikou súčasnej opozície, i niektorých ďalších vysokých funkcionárov, veľkej časti novinárov  a mimovládky  z toho nevynímajúc.  A občan v takomto prípade, zostáva iba akousi kulisou, pre uspokojovanie osobných potrieb poslancov, funkcionárov, 10 členných (rodinných klanov) politických strán, mimovládok a tak podobne.  

           Pod môj septembrový blok diskutér kalioskop napísal: ojojojoj, vtedy výbory ľudovej kontroly ( doplňujem i odbor financií ONV) mali veľké právomoci. Tie, mali  nos všade a vinníkov patrične posielali na potrestanie.

           A nielen oni, lebo boli aj rezortné kontroly. A aj sťažnosti občanov, sa akosi ináč vybavovali, častejšie objektívnejšie i pravdivejšie.  Netriasla sa iba stolička pod funkcionárom, ale častejšie ako dnes , sa udeľovala aj  „BASA“. Aj za menšie porušovania zákonov. Preto bol aj oveľa , oveľa väčší poriadok, porovnávajúc s dneškom, kapitalistickou demokraciou po roku 1990 !!!! Kde sa človek otočí, samé zlodejstvo !!! Cigánstvo!!! Hlúposť !!!  Podvod !!!

            Ďakujem za reakciu, je skutočne pravdivá, to by bolo potrebné aj dnes. Za svojej pracovnej činnosti som zažil federálnu kontrolu (z Prahy). A dnes, nikto nič v otázkach financií, hospodárenia s nimi, účelnosti, efektívnosti, nerobí !!!! Kým nebude existovať seriózna kontrolná činnosť, vždy bude plač starostov a primátorov, s nastavením dlane, nemáme financie, dajte.  Tak sa dá, aj keď niet, ako najnovšie v tomto čase, iba nedávne zvýšenie rozpočtu pre obce a mestá i poslancov NR SR !!! Na základe skúsenosti z výkonu funkcie, si myslím, keby fungovala efektivita, nerobili zbytočnosti, boli by financie na všetko, pre učiteľov, sestričky, dôchodcov, nemocnice, malých, či mladých športovcov, atď. atď…!

Najhoršie na tom všetkom je, že pravda, čestnosť, hospodárnosť, spravodlivosť, objektívnosť, zodpovednosť, ľudskosť, spolupatričnosť, a pod. kapitalistickou spoločnosťou po roku 1990 zakapali na každej úrovni riadiacej sféry!!!! Myslí si niekto, že podvodníci združení v politických stranách ako napr. Kiskova Za ľudí, Progresívci, Matovičova „4“ členná strana, KDH, SaS a pod. to napravia ??? Myslím si že k lepšiemu určite nie, ale zaručene k horšiemu, ak sa  dostanú do vlády a parlamentu vo väčšine. Občanov majú všetci na „háku“  viď. pozemkovú mafiu, p. Matoviča s matkou a cestovné, jednanie p. Sulíka s p. Kočnerom atď. a tak podobne!!!  Ak by nemali na domácej scéne tému lebo FICO a smer, nemali by absolútne nič !!! A toto chce vládnuť ???

 

Michal Maťaš

 

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85185x
Priemerná čítanosť článkov: 2748x

Autor blogu

Kategórie