Založ si blog

Deportácie KGB 1944-45, socializmus a súčasný kapitalizmus

       Deportácie KGB 1944-45, socializmus  a                                                                                                              

                     súčasný  kapitalizmus              

 

V denníku iPravda, zo dňa 1.1.2017 p. Teliščaková hovorí o zverejňovaní  Svedectiev. Áno, je potrebné zverejňovať svedectva, ale objektívne a hlavne  PRAVDIVO!!! Zdá sa, že doterajšie zverejnené svedectva sa písali jednostranne, v neprospech SSSR našich osloboditeľov, či bývalého režimu socializmu. Akoby ani štipku dobrého v tom oslobodení a režime nebolo. Dokonca p. Teliščakovej oponuje aj jeden z diskutérov, ktorý uvádza, že v jednom prípade, poznajúc problém, je skutočná pravda iná!!  Nebude to aj v iných prípadoch podobne ???

Žiadne udalosti NIE sú iba čierno biele, ani jednoznačne negatívne, ale rôznorodejšie, striedajúce zlo s dobrom, viac, či menej v každom období. Je jedno o ktorom období sa hovorí, lebo všetko záleží od toho, kto to hovorí,  na základe čoho, a čo je to za človeka. Často, nezáleží ani na dokladoch, a skutočnostiach ktoré sa odohrali, iba na ľuďoch, ich (ne)záujme o pravdivé popisovanie udalosti. Lebo aj pravda sa dá prekrútiť, v ten či onen prospech.

Po nežnej „revolúcií“ sa stalo pravidlom, že na všetko to minulé, povojnové, socialistické, sa spomína (média) vo veľkej väčšine, ak nie vždy, iba v negatívnom slová zmysle. Poniektorí ľudia – blogeri, ale hlavne diskutéri, na tom minulom, nevidia ani štipku dobrá, pričom dávajú do pozlátka súčasný kapitalizmus, s poukázaním, ako je nám dobré.  Aký máme dobrý, či správny demokraticky systém spoločnosti. Už sa ani nehľadajú objektívne a pravdivé skutočnosti jednotlivých udalosti. Tých minulých, ale aj tých prítomných, či súčasných za 30 rokov „budovania kapitalizmu“. Stačí, že niekto to povedal, druhý to napísal, a preto, že v súčasnosti sa nepravdivý popis niekomu hodí, aj  zverejni (pravde podobne také sú aj Sulikové knihy, pol. diskusia TV 19.1.2020 ).

Veľa krát sa popisuje, ako nám bolo zlé v rokoch socializmu, ako boli ľudia utláčaní, ako sa nedemokratický riadila spoločnosť, a keď sa nájde odvážlivec, pravdivo popisujúci minulosť, hneď dostane nálepku – KOMUNISTU, trola, KGB – aka, hlupáka, -uja, starých dedov, a tak podobne.  Pritom nikdy, a nikto nemôže tvrdiť, že všetko v tom či onom období, bolo len zlé, či len dobré a správne, bez chýb.

Iba súdny človek, pamätník (ak je k tomu aj nejaká dokumentácia),  môže porovnať, pravdivo zhodnotiť, ktoré obdobie bolo, alebo je lepšie, demokratickejšie, spravodlivejšie pre väčšinu občanov. Socializmus výborne zhodnotil miramar v blogu: “Rok 1989 – koniec ľudovej demokracie“, Jozef Michalec: Totalita, horšia ako za mojich mladých čias. Ale aj ďalší blogeri či diskutujúci. K tomu dodávam: Podvody, zlodejstvo, korupcia po 89 r. nemá obdobu.  Taká je skutočná pravda.

Podobne, iba negatívne sa píše o roku 1944 – 45, obdobia týkajúceho sa tesne po oslobodení tej ktorej oblasti, v súvislosti s deportáciami občanov Slovenska do (Z)SSSR. Zvlášť, toto  obdobie neobjektívne a nepravdivo  popisuje aj jeden bloger, myslím niekde od, alebo z Prešova (podľa príspevkov blogov a diskusií iPravdy), na základe výpovede niekoho. Aj poniektorí ďalší. Teda bez osobnej skúsenosti, a bez akejkoľvek písomnosti, len na základe toho, čo mu (im) niekto, možno zaujatý, s pocitom krivdy, zlosti na určité obdobie (združstevňovanie) popísal.                             Nemám v úmysle povedať, či písať, že deportácie  sú nezmyslom, lebo sú skutočne pravdivé. Avšak v tejto súvislosti, chcem poukázať a zdôrazniť to,  že ako vo všetkom, aj v týchto deportáciách, zohráva hlavnú úlohu ľudský faktor.  Nezáleží to len na funkcionároch, či dôstojníkoch KGB, ale aj na miestnych občanoch, ktorí do „niektorých deportácií sú zapletení“. Neprekvapilo by ma, ak by sa zistilo že boli priamo robené na ich podnet, s cieľom vlastného prospechu, zbavenia sa im nepohodlných spoluobčanov, prípadne z nenávisti, alebo z nejakého iného dôvodu. Nehovoriac o tom, že podľa informácií (JPP), niektorí išli dobrovoľne, hlavne ukrajinskej, či rusínskej národnosti (osobná skúsenosť od navrátilcov, i z debát starších).

O odsune či deportáciách občanov Slovenska KGB, sa možno popísalo mnoho, nie však všetko objektívne. Hádzať všetko do bodky, iba na uvedenú organizáciu, nie je  s kostolným poriadkom. Neviem so 100% istotou povedať, ako to s plánom a organizáciou odsunu bolo u nás, v našej obci, jedno však viem, že odsun občanov  KGB bol naplánovaný. Dnes už neviem, nepamätám sa, ako som sa k tejto informácií dostal. Najskôr asi z rodinného prostredia, ale i rozhovorov susedov pri hraní kariet, kde som občas, ako chlapec v nedeľu poobede, pri chýbajúcom  do partie medzi dospelých zaskakoval. Popritom, aj pri posedení na lavičke pod gaštanom, kde sa rozoberala politika s vplyvom na ČSR, Gottwald, Barak, Čepička, Stalin, Berija, Vorošilov a pod. a ja ako chlapec, som natŕčal uši, akoby som tomu aj rozumel.

Potvrdenia takejto skutočnosti sa mi dostalo oveľa neskôr, ako starostovi obce, keď som na obecnú slávnosť listom pozýval jedného nášho dlhoročného, dnes už nebohého a bývalého spoluobčana – riaditeľa       ZŠ 1-5. Ten mi na list odpovedal ospravedlnením neúčasti zo zdravotného dôvodu, a predložením rôznych otázok, o živote niektorých jeho žiakov, ich pobyte, poznajúc ich zo školských lavíc a iných aktivít. Medzi iným mi tento „spoluobčan“ položil otázku, či viem , že v našej obci malo byť odsunutých 16 rodín KGB? Odpovedal som mu, že viem, a dosť podrobne.  Nevedel som o 16, ale 20 kompletných rodinách. O pár rokov neskôr, už ako radový občan, dôchodca, pri nejakej príležitosti návštevy jednej rodiny, som si to mal možnosť overiť. Nemenovaná staršia pani spoluobčianka, dnes už nebohá, povedala, že je to pravda, a na zozname bola aj ich rodina. Aj podľa jej  výpovede, z našej obce mali byť vysťahované chudobne, alebo chudobnejšie celé rodiny, nie iba jednotlivci, ako to možno bolo v iných prípadoch. Niektoré rodiny sa o tomto zámere s veľkou pravdepodobnosťou ani nedozvedeli. Pravda, v tom prípade, ak k ním signál JPP (jedná pani povedala) nedošiel. V skutočnosti je to ťažko predpokladať, lebo v tom čase (za socializmu), sa občania, susedia, bližší i vzdialenejší, nepomerne viac ako dnes, združovali (v lete vo sviatky), besedovali na lavičkách pred domami, v tomto prípade pod gaštanom na lavičke, tráve a kobercoch priekop, kde sa preberali všetky možné otázky, od domácnosti, varenia, oblečenia dievčat, krásy, ich frajerov, obecné, družstevné, i politické  záležitosti.

Jedno je isté, že mimo vedúceho KGB (asi v hodnosti kapitána), do procesu vysťahovania boli zainteresovaní aj naši občania. Nedozvedel som sa, kto bol hlavným iniciátorom tohto zámeru, iba to, že prisluhovačmi boli 2 nemenovaní bratia. Tí, v podstate boli  hlavnými tvorcami zoznamu asi „im nepohodlných“ občanov. Že sa žiadny odsun nekonal, všetky tie rodiny sa mohli poďakovať jednému, jedinečnému človekovi, ktorí tomuto odsunu občanov zabránil. Jednoduchým spôsobom. Pozval vedenie („kapitána“) KGB na posedenie, na ktorom hlavnou témou bol asi alkohol, a medzi tým jednanie o odsune. O ďalších presvedčovacích metódach spomínaného občana, okrem alkoholu, som sa nedozvedel, ale dosiahol to čo chcel, čo si zaumienil, a výsledkom bolo, že sa žiadny odsun nekonal. Medzi tými, ktorí mali byť odsunutí  do SSSR mala byť aj moja rodina. Možno preto, mi tieto správy rezonujú v ušiach do dnešného času, aj s čiastočným, ale konkrétnym občianskym obsadením. Pravda, nikdy som sa o tom nikomu nezmieňoval, iba v náznaku som sa zmienil uvedenej už nebohej staršej pani, ktorá mi moje poznatky potvrdila,  a trochu viac rozšírila.

Dnes, nemá cenu spomínať konkrétne osoby, nebohých spoluobčanov, ktorí za tým odsunom mali stať. Nebolo by to spravodlivé voči ich potomkom, ktorí o tom  iste nevedia, ani za to nemôžu. Veľmi pravdepodobné je, že o tom nevie, ani žijúci syn záchrancu, aspoň si to myslím. Aj keď dnes, o tejto skutočnosti,  môžu ešte vedieť „iba najstarší“ žijúci občania, nebolo by správne  túto tému konkrétnejšie rozoberať. Ak by som nemal k tejto otázke písomný doklad, nikdy by som sa o tom nezmieňoval, a už vôbec nie prostredníctvom iPravdy. Časť zo spomínaného listu, po úprave ktorú som osobne urobil,  bola zverejnená v našich Obecných novinách. Nie všetko sa hodilo práve z uvedeného dôvodu, „zavesiť občanom na nos“. Touto spomienkou učiteľa, dlhoročného riaditeľa školy, som chcel starším generáciám iba pripomenúť roky mladosti, školských povinnosti, či jeho ďalších mimoškolských aktivít s mládežou i dospelými (divadla, estrády, šport, skrášľovanie obce).

          Čo týmto chcem povedať?  To, že v každej dobe, sa nájdu zradcovia, ktorí neváhajú zapredať svojich spoluobčanov. Ktorí možno zo zištných dôvodov, nenávisti,  či iných príčin  dokážu participovať na zlobe, poškodzovaní iných tak, aby vina padla na niekoho iného (Fico). Toto dokazuje aj  politika súčasnosti a potvrdzuje to aj diskusia na iPravde. V nej, je až príliš často, prezentovaná veľmi veľká zloba niektorých diskutérov, bez rešpektu objektívnosti, pravdivosti, spravodlivosti aj k tým najobjektívnejším a najpravdivejším argumentom jednotlivých blogerov, či diskutérov.

Myslím si, že v podobnej situácií, by konali (konajú) podobne zákerne a v neprospech spoluobčanov aj poniektorí mladí, neskúsení, nepravdivo informovaní súčasníci, ktorým,  kritéria spravodlivosti, čestnosti, zásadovosti, dnes, nič nehovoria. Ale aj starší ,hlavne Tí, ktorí  dokážu na minulý režim, socializmus, iba nadávať, bez videnia jedinej pozitívnej skutočnosti. K takým možno zaradiť niektorých našich poslancov NR SR, politické strany, mimovládky i radových občanov, s poukázaním hlavne na diskusiu iPravdy, i konkrétne udalosti, podnecované podobnými, hlavne nečestnými, a neobjektívnymi ľuďmi. A tých, je v tejto „demokracií“, celým spektrom súčasnej kapitalistickej spoločnosti, neúrekom, nezáležiac či s titulom pred a za menom, či bez, či iba so základným vzdelaním !!! Viď protestné akcie, vraj za slušné Slovensko, pričom sú postavené na povrchnosti, nevyšetrených trestných skutkoch, hlúpom ohováraní, ktoré pravdepodobne dopadnú ináč, ako si rečníci z tribúny, či niektorí politici predstavujú.

Myslím si, že aspoň v jednom prípade, ktorý trochu poznám  (letisko), môžem s istotou konštatovať že sa mýlia. Má to trochu iný, a širší “historický“ základ, či pôvod, i staršieho dáta, možno siahajúceho až do roku 1995. K tejto historickej zlodejine, siahajúcej do súčasnosti, v blogu, možno, niekedy inokedy (zakladanie JRD, vzbura družstevníkov v roku 1953, rok 68, 89…). Ak hovorím o zlodejstve staršieho dáta, mám k tomu aj patrične doklady!!! Aj keď nie celkom tak, ako by som chcel. Výsledkom mojej aktivity, je výrok orgánu  prokuratúry, PREMLČANÉ. Vzhľadom na trestný poriadok či zákon, je to pravda. Keďže niet žiadneho orgánu, ktorý by sa podvodom a trestnou činnosťou aj zaoberal (odpoveď NKÚ, nemá kapacity). !!!!        

          V takomto podvodnom, zlodejskom, korupčnom prostredí žijeme od roku  1990, v podstate neporovnateľne oveľa, oveľa väčšom, ako za socializmu! V konečnom dôsledku, nehľadiac na zákon, „nikomu“ pretrvávanie takéhoto stavu neprekáža, preto možno konštatovať, že spoločnosť takéto konanie svojím spôsobom podporuje, nehľadiac na vládne strany pri moci, či opozície. Ani jedná, dosiaľ, neurobila a nerobí opatrenia na odstránenie tohto pretrvávajúceho nezákonného stavu. To nežiadajú ani organizátori a účastníci ZA SLUŠNÉ SLOVENSKO, a im podobní. Tí žiadali a žiadajú, iba odvolania konkrétnych politikov (Fico, Kaliňak, Gašpar a pod. nie Kiska, Sulik atď.), čo považujem za hlúposť, lebo tým sa nič prospešného pre národ, spoločnosť, radových občanov, neurobí!!! Zostanú naďalej okradnutí „demokraciou“ kapitalizmu, nehorázne viac a horšie, aj keď sa zlodejstvo, podvod, hlúposť, dá preukázať a zabezpečiť spravodlivosť!!! Tá (spravodlivosť) sa akosi do programu, žiadnej politickej strane, zvlášť opozícií, vláde, parlamentu, ministerstvám, mimovládkam, slušňakom, prezidentovi (ke), zväčša ani kandidátom na úrad prezidenta) nehodí (lo) !!! Prečo ???  A stačí tak málo !!! BA PRÁVE naopak. ten „spravodlivý“ KAPITALIZMUS dokáže trestať pravdu, viď. kauzu rostas, Mazurek, Fico atď., čo je do neba volajúca nespravodlivosť, aLE nedokáže potrestať USVEDčENéHO PODVODNíKA ex prezidenta KISKU, a ďalších „demokratov“ – podvodníkov z radoov opozície !!!   

 

Michal Maťaš

 

Občan pre politikov, malých či veľkých, je iba „demokratickým“ rukojemníkom !

29.01.2024

Na začiatok z toho „menšieho“ súdka, zlé fungujúcej spoločnosti do volieb 2023. O zlom vplyve veľkej politiky na tú malú. Veľkom a významnom slove DEMOKRACIA, často politikmi vyslovovanom, ale ktoré vôbec nefunguje, a v praktickom živote na 99,99 % sa neuplatňuje (mimo volieb). Aj preto hospodárenie s majetkom a financiami je často realizované, zlé, neodborne, [...]

(NE)Úcta, financie a investovanie – múdro a či hlúpo? ? ? ! ! !

08.09.2023

Vo svojich blogoch často spomínam to, čo v spoločnosti podľa môjho názoru najviac chýba. Tým chýbajúcim článkom je nedostatočná riadiaca, a organizačná práca, s kontrolnou činnosťou, vo všetkých organizačných celkoch spoločnosti. A zodpovednosť riadiacich? Každý riadi, hoc aj hlúpo, v rozpore so zákonom, ale nikto nezodpovedá. Tento proces [...]

„KRIČIA“ MIER – PODPORUJÚ VOJNU. „KRIČIA“ DENOKRÁCIA – REALIZUJÚ TOTALITU, „ KRIČIA“ . .. .. .

29.12.2022

K tomuto titulku a obsahu, ma viedli veci spoločné, vo výkone pravdy a spravodlivosti v našej spoločnosti i svete. Je v podstate jedno, ak spoločnosť, tá či oná, svetová, Európska, štátna, alebo obecná (neznajúca zákony), či nejaká iná, trestá nevinného, pričom neplní svoje základné povinnosti vyplývajúce zo zákona, smerníc, dohôd či Ústavy a pod.. [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

10.05.2024 18:21

Prípadom sa zaoberajú žilinskí kriminalisti.

Steve Bannon

Trumpov exporadca Bannon neuspel s odvolaním v kauze pohŕdania Kongresom

10.05.2024 16:44

Teraz mu hrozí, že si trest bude musieť odpykať.

Zbraň, pištoľ, náboj, vražda, výstrel

Počas vyučovania na spolužiakov a učiteľa vytiahol atrapu pištole, voči 17-ročnému mladíkovi zakročila polícia

10.05.2024 16:18

Policajti v Trnave predpoludním zasahovali proti 17-ročnému študentovi jednej zo stredných škôl.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

V Česku je na sankčnom zozname, ušiel na Slovensko. PS žiada vnútro konať v prípade proruského špióna

10.05.2024 14:49

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vraj žiadne ohrozenie nevidí a konať nebude.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85449x
Priemerná čítanosť článkov: 2756x

Autor blogu

Kategórie